Ştiri

Un român din doi se îmbracă de la magazinele second hand (RAPORT)

Piaţa globală a hainelor second-hand se va dubla până în 2027 şi va ajunge la valoarea de 350 miliarde de dolari, reiese din datele cuprinse într-un raport de specialitate.

Conform ThredUp, în 2022, valoarea pieţei de haine second-hand, la nivel global, a fost de 177 de miliarde de dolari. Pe fondul dublării valorii acestei industrii în următorii patru ani, o treime dintre comercianţii chestionaţi în cadrul raportului au declarat că intenţionează să reducă producţia de haine noi dacă revânzarea celor existente va continua să aibă succes, oamenii fiind mai interesaţi să prelungească viaţa hainelor decât să cumpere produse noi.

Într-un sondaj global realizat în 2021, generaţiile Z şi Millenials au fost cele mai dispuse să cumpere îmbrăcăminte second-hand, considerând-o o modalitate mai ieftină şi mai prietenoasă cu mediul de a achiziţiona haine, ambele subiecte fiind deosebit de relevante pentru ei.

56% dintre români au achiziţionat în 2022 haine din magazine second-hand

O cercetare efectuată de Statistica Research Department arată că, în cursul anului trecut, 56% dintre români au achiziţionat haine din magazine second-hand, iar 62% dintre aceştia au motivat gestul prin faptul că au dorit să facă economie, în timp ce 13% că preferă hainele vintage şi 10% că apreciază că găsesc haine unicat. Totodată, 6% dintre cei chestionaţi au menţionat că sunt motivaţi de efectele sustenabile pe care le are acest tip de achiziţie.

Conform unui raport al Băncii Mondiale, realizat în 2019, industria textilă este a patra cea mai poluantă industrie din lume, fiind responsabilă pentru 10% dintre emisiile de gaze cu efect de seră ale planetei. Până în 2050, previziunile sunt că acest procent ar putea ajunge la 26% în cazul în care trendul din prezent va continua.

Producţia de noi materiale textile necesită un consum anual de apă de 93 miliarde de metri cubic, apă potabilă ce ar fi suficientă pentru nevoile domestice a peste 1,7 miliarde de oameni, notează sursa citată.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

o zi ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

o zi ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

o zi ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

o zi ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

o zi ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies