Un pilon important al Bursei este în pericol. Cum au reacționat investitorii

Alexandra Pele 15/06/2018 | 11:54 Financiar
Un pilon important al Bursei este în pericol. Cum au reacționat investitorii

 

Puțini antreprenori ar putea fi tentați să mai riște o listare, odată cu slăbirea celor mai puternici investitori institu­țio­nali locali ai pieței de capital. Iar cei care au făcut-o deja sunt nevoiți să pri­vească neputincioși cum valoarea companiilor lor se topește, în ciuda fundamentelor afacerilor.   

Acest articol a apărut în numărul 42 (11-24 iunie) al revistei NewMoney

Trei mai companii private s-au listat în ultimii doi ani pe Bursa de Valori Bucu­rești (BVB), iar suflul nou adus de acestea a ridicat piața locală de capital. Entuziasmul a creat așteptări tot mai mari, însă in­vestitorii se văd nevoiți să facă un pas în spate, un pilon important al întregii structuri încasând o lovitură dură.

RECUL ÎN TREI.  Cea mai mare ofertă pu­blică inițială (IPO) privată din istoria Bursei s-a dovedit (până acum) a fi și cea mai mare dezamăgire pentru investitori. Lista­rea Digi, compania care controlează ope­ratorul telecom RDS&RCS, a fost totuși un succes, în ciuda unui context relativ nefavorabil. În perioada în care investitorii de retail plasau ordine pentru achiziționarea de acțiuni, iar cei instituționali negociau prețul final al ofertei, autoritățile anunțau urmărirea penală a unor foști sau actuali membri din conducerea companiei. Însăși compania a fost pusă sub urmărire pe­nală, în calitate de persoană juridică. În ciuda acestor complicații, oferta Digi a fost suprasubscrisă de zeci de ori pe tranșa de retail. Investitorii instituționali au agreat însă un preț de doar 40 de lei pe acțiune, cu 5% peste pragul minim din pros­pect și cu aproape 30% sub cel maxim. „Aşteptăm ca piaţa să-şi spună cu­vântul în perioada următoare“, declara Serghei Bulgac, CEO-ul companiei, la cere­monia de listare.

La scurt timp după, mulți dintre investitorii de retail au ales să își marcheze profitul și să vândă acțiunile cumpărate cu discount la listare. Un an mai târziu, me­sajul pieței părea să fie în continuare defavorabil companiei. Acțiunile operatorului fondat și controlat de unul dintre cei mai discreți antreprenori din România, Zoltán Teszári, și-au pierdut mai mult de un sfert din valoare, coborând sub pra­gul de 30 de lei în a doua parte a lunii mai. Asta în contextul în care pe frontul dosarelor penale nu au existat noi anun­țuri, iar compania și-a continuat dezvol­ta­rea prin preluarea Invitel, al doilea cel mai mare operator de servicii de teleco­mu­nicații fixe și internet fix din Ungaria, pentru care a plătit 135,4 milioane de euro.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.