Un nou virus gripal cu “potențial pandemic” a fost descoperit în China

Andrei Dumitru 30/06/2020 | 11:15 Ştiri
Un nou virus gripal cu “potențial pandemic” a fost descoperit în China

O nouă tulpină de gripă, care are potențialul de a deveni o pandemie, a fost identificată în China de oamenii de știință, informează BBC.

Virusul a apărut recent și este transportat de porci, dar poate infecta și oamenii, spun cercetătorii. Aceștia sunt îngrijorați că ar putea suferi mutații în continuare, astfel încât să se poată răspândi cu ușurință de la o persoană la alta și să declanșeze un nou focar global.

Chiar dacă acesta nu reprezintă încă o problemă imediată, spun ei, noul virus are „toate caracteristicile distinctive” care-l fac extrem de adaptabil pentru a infecta oamenii și are nevoie de monitorizare atentă.

Deoarece este nou, oamenii ar putea avea o imunitate mică sau deloc la virus.

Oamenii de știință scriu în revista Proceedings of the National Academy of Sciences că măsurile pentru controlul virusului la porci și monitorizarea atentă a lucrătorilor din industria porcină ar trebui implementate rapid.

O nouă amenințare pandemică?

O nouă tulpină de gripă se numără printre principalele amenințări pe care specialiștii le urmăresc, chiar și când lumea încearcă să pună capăt actualei pandemii de coronavirus.

Ultima gripă pandemică din lume – focarul de gripă porcină din 2009 – a fost mai puțin mortală decât se credea inițial, în mare parte pentru că mulți oameni în vârstă aveau o anumită imunitate față de aceasta, probabil datorită asemănării sale cu alte virusuri gripale care au circulat cu ani înainte.

Acel virus, numit A/H1N1pdm09, este acum acoperit de vaccinul antigripal anual.

Noua tulpină de gripă identificată în China este similară gripei porcine din 2009, dar cu unele modificări noi.

Cât de îngrijorați ar trebui să fim?

Virusul, pe care cercetătorii îl numesc G4 EA H1N1, se poate dezvolta și se poate înmulți în celulele care aliniază căile respiratorii umane.

Au fost găsite dovezi ale unei infecții recente la persoanele care au lucrat în abatoare și industria porcină din China, când au analizat datele din 2011 până în 2018.

Vaccinurile antigripale nu par să protejeze împotriva acestuia, deși ar putea fi adaptate pentru a face acest lucru, dacă este nevoie.

Prof. Kin-Chow Chang, care lucrează la Universitatea Nottingham din Marea Britanie, a declarat pentru BBC: „Acum suntem distrași de coronavirus și pe bună dreptate.

Deși acest nou virus nu este o problemă imediată, el spune: „Nu ar trebui să-l ignorăm”.

În teorie, o pandemie de gripă ar putea apărea în orice moment, dar acestea sunt încă evenimente rare. Pandemiile se întâmplă dacă apare o tulpină nouă care se poate răspândi cu ușurință de la persoană la persoană.

Deși virusurile antigripale sunt în continuă schimbare – motiv pentru care, de asemenea, vaccinul antigripal trebuie să se modifice în mod regulat pentru a ține pasul – acestea nu se transformă, de obicei, într-o pandemie.

Prof. James Wood, șeful Departamentului de Medicină Veterinară de la Universitatea din Cambridge, a declarat că lucrarea „vine ca un memento salutar” că suntem în pericol constant de apariție de noi agenți patogeni și că animalele crescute, cu care oamenii au un contact mai mare decât cu animale sălbatice, pot acționa ca sursă pentru viruși pandemici importanți.