Un nou pol imobiliar? Cât de departe se vor avânta dezvoltatorii către sudul Capitalei

Timid, dar sigur, marii investitori imobiliari se uită din ce în ce mai atent și către jumătatea sudică a Bucureștiului – și nu doar pentru construcția de locuințe, ci și pentru altfel de proiecte. Dar chiar și așa, cât de departe se pot avânta ei către sudul Capitalei?
Acest articol a apărut în numărul 35 (disponibil până la 18 martie) al revistei NewMoney
Mult, mai mult, în interiorul orașului, dar și la periferie – acesta a fost algoritmul ultimului deceniu pentru marii dezvoltatori imobiliari activi în București. În piața prezentului, această „lege nescrisă“ se aplică mai mult ca oricând, în condițiile în care cererea – fie ea pentru locuințe sau proprietăți comerciale – a explodat. Totuși, într-o perioadă în care investitorii imobiliari anunță proiecte pe bandă rulantă și în care zone precum Orhideea, Expoziției sau Pallady intră în forță în planurile de extindere ale dezvoltatorilor, jumătatea sudică a Bucureștiului pare să rămână un simplu pol al dezvoltărilor de locuințe și mai puțin al proiectelor de birouri sau de retail.
Trăgând o linie imaginară la sud de Piața Unirii din București, marile investiții imobiliare ale ultimului deceniu au mers preponderent către sectorul rezidențial – mici orașe de blocuri și case au apărut din „piatră seacă“, așa cum este cazul zonei Popești-Leordeni, inclusiv pe timp de criză, când în restul orașului alte proiecte erau oprite din cauza dificultăților financiare. E drept, dincolo de locuințe au apărut și alte tipuri de proiecte în sudul Capitalei, dar care pot fi numărate pe degetele de la o mână – mallul Sun Plaza, de exemplu, inaugurat în 2010 și care trece acum printr-un proces de extindere. Pe de altă parte, nu toate au dus-o la fel de bine. Centrul comercial City Mall din zona Eroii Revoluției, spre exemplu, a intrat în faliment în 2010, iar ulterior s-a transformat în clădire de birouri, în timp ce proiectul comercial Vitantis Shopping Center, deschis în plin boom, în 2008, a anunțat la începutul lui 2018 că își va închide porțile.
PARIUL PE CENTRU-SUD. Totuși, se pare că marii dezvoltatori imobiliari privesc cu mai mare interes jumătatea sudică a Bucureștiului acum – sau cel puțin partea central-sudică a orașului. Startul a fost dat de Vastint, divizia imobiliară a grupului Interogo Holding (care face parte din același grup cu retailerul IKEA), care ridică pe terenul fostei fabrici Timpuri Noi un proiect mixt, Timpuri Noi Square. Acesta are o suprafață închiriabilă planificată de 100.000 de metri pătrați de birouri și spații comerciale, la care se adaugă 50.000 de metri pătrați de spații rezidențiale. Primele două clădiri de birouri, de 32.000 de metri pătrați au fost finalizate anul trecut.
Tot în zona Timpuri Noi, One United Properties, cel mai mare dezvoltator de proprietăți rezidențiale de lux, care până acum s-a concentrat exclusiv pe zona de nord a Capitalei, a anunțat recent că va dezvolta 90 de apartamente sub brandul Neo. One United Properties, fondat de Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, ar urma să dezvolte acest proiect în parteneriat cu alți doi români, Cătălin Scripcaru și Octavian Avrămoiu. Ca o paranteză, proiecte Neo vor fi ridicate și în Floreasca, respectiv în stațiunea Mamaia.
Nu departe de Timpuri Noi, chiar lângă Parcul Tineretului, dezvoltatorul imobiliar Forte Partners, cunoscut în special pentru proiectul de birouri The Bridge din zona Orhideea din Capitală, se pregătește de o nouă investiție imobiliară. Dezvoltatorul, fondat în urmă cu trei ani de oamenii de afaceri Geo Mărgescu, Johny Jabra și Ionuț Dumitrescu, deține prin compania Șerban Vodă Plaza Development un teren de 1,8 hectare în apropierea Liceului „Gheorghe Șincai“, pe care vrea să construiască un „complex rezidențial cu locuire colectivă, birouri, comerț și servicii“, potrivit datelor de la Ordinul Arhitecților din România. Totodată, în datele Primăriei Capitalei apar informații potrivit cărora pe acel teren se vor construi clădiri cu 14 etaje. „Proiectul din Calea Șerban Vodă este în curs de pregătire și suntem în prezent în discuții cu potențiali chiriași“, spune Geo Mărgescu, care adaugă că zona Tineretului poate deveni unul dintre viitoarele poluri de dezvoltare pe segmentul de birouri, pentru că este foarte bine conectată la infrastructură și are în vecinătate două parcuri importante din București (Tineretului și Carol). „Spre deosebire de alte capitale europene, cum este Londra, Bucureştiul nu va avea un singur centru financiar, ci mai multe, iar zona Tineretului va fi un reper important în următorii ani“, mai spune Mărgescu. De altfel, Forte Partners a construit birouri în zone mai puțin consacrate ca fiind poli de afaceri, precum Orhideea, care a atras ulterior o serie de alți investitori imobiliari pe zona office, precum CA Immo și Vastint.
„Putem vorbi de o tendință a marilor dezvoltatori de a ieși din zonele clasice, deja supraaglomerate pe anumite segmente și unde prețurile la terenuri au atins în anumite cazuri valori nesustenabile“, spune Sînziana Oprea, associate director, land agency al companiei de consultanță imobiliară Colliers International.
Ea adaugă că există deja câțiva dezvoltatori imobiliari care au pus pe harta lor de investiții zone mai sudice ale Bucureștiului, mai ales pe segmentele de retail și rezidențial, însă „ne putem aștepta și la alte proiecte viitoare, inclusiv de birouri, pe măsură ce dezvoltatorii reușesc să securizeze noi terenuri“. Totuși, aceștia se vor orienta către locații care beneficiază de acces direct la metrou, dar și de alte facilități precum zone comerciale sau parcuri aflate în proximitate. „Nu credem că vor «coborî» și mai la sud de Piața Sudului, adică să intre în fieful dezvoltatorilor în majoritate locali, care au construit mici orașe pe Șoseaua Berceni sau în Popești Leordeni“, consideră Sînziana Oprea.
CARTIER-DORMITOR. Chiar și așa, miza sudului bucureștean rămâne construcția de proiecte de locuințe, în ciuda faptului că existența unei magistrale de metrou care face legătura cu centrul, respectiv nordul orașului – Berceni-Pipera –, ar putea justifica și alte tipuri de proiecte, cum ar fi cele office. „În absența unui potențial de birouri, proiectele imobiliare din zona de sud a Bucureștiului vor continua să fie dominate semnificativ de segmentul rezidențial“, spune și Florian Gheorghe, head of research în cadrul companiei de consultanță imobiliară Activ Property Services. El adaugă că sudul concentrează în prezent doar 2% din stocul modern de birouri din București, iar cererea redusă pentru această zonă – în ciuda faptului că mulți bucureșteni locuiesc aici – îi va face pe dezvoltatorii imobiliari să evite lansarea unor proiecte comerciale majore.
O altă statistică demonstrează apetitul redus pentru această destinație, cel puțin din perspectiva sectorului de birouri: anul trecut, doar 1% din tranzacțiile de închirieri de spații office au fost înregistrate în sudul Capitalei, în timp ce zona de nord a concentrat 56% din suprafețele tranzacționate, zona centrală – 25%, iar zona de vest – considerată noul pol imobiliar al Capitalei – a ajuns la o pondere de 18%, potrivit Activ Property Services.
Un element care influențează numărul restrâns de potențiale mari proiecte imobiliare este și disponibilitatea limitată a unor terenuri de mari dimensiuni în interiorul cartierelor din sud. Ar mai fi totuși câteva care ar putea fi folosite în scop imobiliar, mai exact zona Șoselei Berceni, terenurile din jurul Deltei Văcărești sau fostele platforme industriale Rocar și Abator Splai. Pentru că nu mai e nicio noutate că locul fabricilor comuniste a fost luat în ultimii ani de proiecte imobiliare. În mai tot Bucureștiul.
Cumpărături cu probleme
În afară de Sun Plaza, cea mai mare parte a mallurilor sau proiectelor comerciale construite în sudul Bucureștiului s-au confruntat cu probleme în ultimii ani.
- Vitantis Shopping Center. Proiectul a anunțat recent că își închide porțile.
- City Mall. A intrat în faliment în 2010, fiind ulterior transformat în birouri.
- Grand Arena. Deschis în 2009 și considerat cel mai scump mall bucureștean construit până la acea vreme, a intrat în insolvență în 2013, dar a ieșit după patru luni.
- Liberty Center. Mallul din cartierul Rahova a fost scos la vânzare în 2012, într-un dosar de executare silită.
FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney