Un nou pol imobiliar? Cât de departe se vor avânta dezvoltatorii către sudul Capitalei

Andreea Neferu 13/03/2018 | 15:35 Companii
Un nou pol imobiliar? Cât de departe se vor avânta dezvoltatorii către sudul Capitalei

 

Timid, dar sigur, marii investitori imobiliari se uită din ce în ce mai atent și către jumătatea sudică a Bucureștiului și nu doar pentru construcția de locuințe, ci și pentru altfel de proiecte. Dar chiar și așa, cât de departe se pot avânta ei către sudul Capitalei?

Acest articol a apărut în numărul 35 (disponibil până la 18 martie) al revistei NewMoney

Mult, mai mult, în interiorul orașului, dar și la periferie – acesta a fost algoritmul ultimului deceniu pentru marii dez­voltatori imobiliari activi în Bucu­rești. În piața prezentului, această „lege ne­scrisă“ se aplică mai mult ca ori­când, în condițiile în care cererea – fie ea pentru locuințe sau proprietăți co­mer­ciale – a explodat. Totuși, într-o pe­rioadă în care investitorii imobiliari anunță proiecte pe bandă rulantă și în care zone precum Orhideea, Expoziției sau Pallady intră în forță în planurile de extindere ale dezvoltatorilor, jumă­tatea sudică a Bucu­reștiului pare să rămână un simplu pol al dezvol­tărilor de locuințe și mai puțin al proiectelor de birouri sau de retail.

Trăgând o linie imaginară la sud de Piața Unirii din București, marile in­vestiții imobiliare ale ultimului deceniu au mers preponderent către sectorul rezi­dențial – mici orașe de blocuri și case au apărut din „piatră seacă“, așa cum este cazul zonei Popești-Leordeni, inclusiv pe timp de criză, când în restul orașului alte proiecte erau oprite din cauza dificultăților financiare. E drept, dincolo de locuințe au apărut și alte tipuri de proiecte în sudul Capitalei, dar care pot fi numărate pe degetele de la o mână – mallul Sun Plaza, de exemplu, inau­gurat în 2010 și care trece acum prin­tr-un proces de extindere. Pe de altă parte, nu toate au dus-o la fel de bine. Centrul comercial City Mall din zona Eroii Revo­luției, spre exemplu, a intrat în faliment în 2010, iar ulterior s-a transformat în clădire de birouri, în timp ce pro­iectul co­mercial Vitantis Shopping Center, des­chis în plin boom, în 2008, a anun­țat la începutul lui 2018 că își va închide porțile.

PARIUL PE CENTRU-SUD. Totuși, se pare că marii dezvoltatori imobiliari privesc cu mai mare interes jumătatea sudică a Bu­cu­­reștiului acum – sau cel puțin partea central-sudică a orașului. Startul a fost dat de Vastint, divizia imobiliară a grupului Interogo Holding (care face parte din același grup cu retailerul IKEA), care ridică pe terenul fostei fabrici Tim­puri Noi un proiect mixt, Timpuri Noi Square. Acesta are o suprafață închi­ria­bilă planifi­cată de 100.000 de metri pătrați de birouri și spații comerciale, la care se adaugă 50.000 de metri pătrați de spații reziden­țiale. Pri­mele două clădiri de birouri, de 32.000 de metri pătrați au fost finalizate anul trecut.

Tot în zona Timpuri Noi, One United Properties, cel mai mare dezvoltator de proprietăți rezidențiale de lux, care până acum s-a concentrat exclusiv pe zona de nord a Capitalei, a anunțat recent că va dezvolta 90 de apartamente sub brandul Neo. One United Properties, fondat de Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, ar urma să dezvolte acest proiect în par­te­neriat cu alți doi români, Cătălin Scripcaru și Octavian Avrămoiu. Ca o paran­teză, proiecte Neo vor fi ridicate și în Floreasca, respectiv în sta­țiunea Mamaia.

Nu departe de Timpuri Noi, chiar lângă Parcul Tineretului, dezvoltatorul imobi­liar Forte Partners, cunoscut în special pentru proiectul de birouri The Bridge din zona Orhideea din Capitală, se pre­gătește de o nouă investiție imo­biliară. Dezvoltatorul, fondat în urmă cu trei ani de oamenii de afaceri Geo Mărgescu, Johny Jabra și Ionuț Dumitrescu, deține prin compania Șerban Vodă Plaza Deve­lopment un teren de 1,8 hectare în apro­pierea Liceului „Gheorghe Șincai“, pe care  vrea să construiască un „complex rezi­dențial cu locuire colectivă, birouri, co­merț și servicii“, potrivit datelor de la Ordinul Arhitecților din România. Toto­dată, în datele Primăriei Capitalei apar informații potrivit cărora pe acel teren se vor construi clădiri cu 14 etaje. „Proiectul din Calea Șerban Vodă este în curs de pregătire și suntem în prezent în discuții cu potențiali chiriași“, spune Geo Măr­gescu, care adaugă că zona Tineretului poate deveni unul dintre viitoarele poluri de dezvoltare pe segmentul de birouri, pentru că este foarte bine conectată la infrastructură și are în vecinătate două parcuri importante din București (Tinere­tului și Carol). „Spre deosebire de alte capitale europene, cum este Londra, Bucureştiul nu va avea un singur centru financiar, ci mai multe, iar zona Tineretului va fi un reper important în următorii ani“, mai spune Mărgescu. De altfel, Forte Partners a construit birouri în zone mai puțin consacrate ca fiind poli de afaceri, precum Orhideea, care a atras ulterior o serie de alți investitori imobiliari pe zona office, precum CA Immo și Vastint.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.