Un model video 3D arată cum se răspândește COVID-19 într-un supermarket

Ioana Ursu 15/04/2020 | 13:56 Fapt Divers
Un model video 3D arată cum se răspândește COVID-19 într-un supermarket

Cercetătorii din Finlanda au creat un videoclip care explică modul în care coronavirusul se poate răspândi în supermarket-uri printr-o simplă tuse.

Videoclipul a fost postat pe Youtube de către oamenii de știință în cadrul Universității Altoo din Finlanda. „În prezentarea 3D, se observă o persoană ce tușește pe culoar, fiind înconjurată de raioane, sub anumite sisteme de ventilație interioară”, detaliază videoclipul. „Drept urmare, se formează un nor de aerosoli ce se deplasează în aer de-a lungul coridorului. Durează câteva minute pentru ca norul să se împrăștie și să se răspândească”.

COVID-19 rămâne în aer mai mult timp decât se credea

Rezultatele inițiale demonstrează că particulele de aerosoli ce poartă virusul pot rămâne în aer mai mult timp decât se presupunea la început, așadar este important să se evite spațiile publice închise aglomerate”, afirmă cercetătorii în urma unor declarații. „De asemenea, acest lucru diminuează riscul de îmbolnăvire prin secreții la nivelul unor picături, aceasta fiind în continuare principala modalitate prin care coronavirusul se poate transmite”.

În studiile făcute, specialiștii au proiectat oscilațiile în aer ale particulelor de aerosoli cu dimensiuni mai mici de 20 micrometri, observând că dimensiunea particulelor provocate de o tuse seacă este, în general, mai mică de 15 micrometri. „Particulele extrem de mici precum acestea nu se depun pe jos, ci în schimb se deplasează odată cu o cantitate de curenți de aer sau rămân în aer în același loc”, au declarat aceștia.

În scopul cercetării au fost utilizate un supercalculator în cadrul CSC (Centrul IT pentru Știință din Finlanda) și programe de vizualizare 3D.

Recent, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA a recomandat purtarea unor măști din materiale textile în spațiile publice în care măsurile de distanțare socială pot fi mai dificil de respectat, cum ar fi în magazinele alimentare sau în farmacii. Acest lucru este cu precădere esențial „în zonele în care transmiterea se poate face în spațiile colective extinse”, a explicat CDC.

Cercetările au fost conduse de către specialiștii de la Universitatea Altoo, Institutul Meteorologic Finlandez, Centrul de Cercetări Tehnice VTT din Finlanda, precum și de la Universitatea din Finlanda.

Specialiștii au studiat modul prin care particulele de aerosoli exterioare sunt transportate pe calea aerului atunci când sunt eliberate prin tractul respirator în urma unui strănut, tuse sau chiar și în timpul vorbirii.

Cercetătorii au proiectat în videoclip imaginile unei situații în care o persoană tușește pe un coridor între raioane, ca cele aflate în magazinele alimentare, luându-se în considerare și sistemele de ventilație”, au explicat aceștia. Instituțiile de cercetare și-au proiectat un scenariu individual separat, stabilind, însă, aceleași condiții inițiale. Specialiștii de la fiecare instituție au obținut rezultate preliminare identice.

Potrivit unor declarații ale specialiștilor, „În scenariul monitorizat, norul de aerosoli se împrăștie la o distanță foarte apropiată de persoana care tușește, diluându-se în urmă procesului. Cu toate acestea, procesul poate dura câteva minute”. Studiile pot avea implicații majore pentru fenomenul de răspândire a noului coronavirus.

O persoană infectată cu COVID-19 poate lăsa în urma sa particule foarte mici de aerosoli purtătoare ale noului virus după ce tușește”, a explicat Ville Vuorinen, asistent universitar la Altoo. „Aceste particule pot ajunge mai apoi în tractul respirator al persoanelor aflate în apropiere”.