Un milion de români riscă să fie excluşi definitiv din Pilonul II de pensii

Elena Marinescu 08/11/2023 | 17:48 Ştiri
Un milion de români riscă să fie excluşi definitiv din Pilonul II de pensii

Aproximativ un milion de români riscă să fie excluşi definitiv din Pilonul II de pensii, după o modificare făcută în proiectul noii legii a pensiilor. Acesta este avertismentul lansat de Asociația pentru Pensiile Private (APAPR).

APAPR atrage atenția asupra unei modificări legislative în proiectul noii legi a pensiilor care va exclude definitiv din Pilonul II de pensii private aproape un milion de liber-profesioniști (PFA, II, IF, DDA etc.), funcționari publici și manageri angajați cu contract de mandat.

Potrivit unui comunicat citat de antena3.ro, această nouă excludere din Pilonul II s-ar adaugă milionului de salariați deja excluși cu contribuțiile viitoare până în 2028 (construcții, agricultură, industrie alimentară, IT), adică un impact major asupra stabilității Pilonului II de pensii private obligatorii.

Modificarea legislativă care exclude anumite categorii profesionale

„Astfel, în Art. 35 alin. (2) din proiectul noii legi a pensiilor, prevederea în vigoare în prezent (potrivit căreia la Pilonul II contribuie salariații și toți cei care plătesc CAS) este înlocuită de o prevedere care menține în sistem doar salariații, nu și pe cei asimilați salariaților (profesii liberale, contracte de mandat etc.).

Modificarea legislativă este aparent minoră – înlocuirea unui „sau” cu un „şi” – dar produce efecte dramatice pentru aproape un milion de români și pentru Pilonul II ca sistem.

Modificarea este prezentă doar la alin. (2), care se referă la contribuția virată Pilonului II, nu și alin. (1), care se referă la contribuția virată la bugetul public de pensii”, se arată în comunicat.

APAPR face apel public la Ministerul Muncii, Guvern și Parlamentul României să mențină în proiectul legii pensiilor prevederea care este în vigoare în prezent în Legea 263/2010, fără să afecteze dreptul românilor de a contribui la Pilonul II de pensii private, cu rezultate excelente în primii 15 ani de funcționare.