Un miliardar arab vrea să aducă un iceberg de 2 km lungime din Antarctica în Emiratele Arabe Unite

NewMoney 09/07/2019 | 15:02 Ştiri
Un miliardar arab vrea să aducă un iceberg de 2 km lungime din Antarctica în Emiratele Arabe Unite

Un om de afaceri din Emiratele Arabe Unite vrea să tracteze un iceberg de 2 kilometri lungime și 500 de metri lățime, din Antarctica în Golful Persic. El spune că prin acest proiect va furniza apă potabilă pentru aproximativ un milion de oameni timp de cinci ani.

Climatul arid din Peninsula Arabă face ca țările din această zonă să nu aibă prea multe surse de apă potabilă și apelează, în mare parte, la apa de mare desalinizată.

Procesul este însă destul de costisitor și de neprietenos cu mediul, iar inventatorul și antreprenorul Abdulla Alshehi spune că ar fi mai ieftin să aducă un iceberg uriaș din Antarctica, investiție ce ar putea ajunge până la 150 de milioane de dolari, potrivit Euronews.

Potrivit lui Alshehi, blocul de gheață va fi legat cu o centură de metal care va preveni ruperea lui în timpul transportului și „remorcat” de vapoare până la destinație.

Drumul icebergului din până în Golful Persic va dura aproximativ 10 luni, timp în care ar urma să piardă 30% din volumul de gheață.

Odată ajuns în Golful Persic, icebergul va fi depozitat în largul mării, la 3 kilometri de coastă. Pentru a preveni topirea rapidă a icebergului în apele de 26 de grade Celsius ale Golfului Arabiei, antreprenorul spune că intenționează să colecteze apa cât mai rapid.

Omul de afaceri spune că prin acest proiect nu doar va asigura apă potabilă pentru 1 milion de oameni, ci blocul de gheață va crea un mini-climat în imediata apropiere, care va aduce mai multe ploi.

Până atunci însă, antreprenorul va organiza un test în a doua parte a anului 2019, în care va transporta un iceberg mai mic și pe o distanță mai redusă, din Antarctica până în Australia, sau Africa de Sud. Acest test ar urma să coste și el aproximativ 80 de milioane de dolari.

Foto: YouTube/National Advisor Bureau

 


Foto: Pexels