Un medic generalist a construit o școală pentru medici și farmaciști care nu are sediu fizic și adresă poștală

Bianca Dobrescu 25/04/2019 | 15:36 Digital
Un medic generalist a construit o școală pentru medici și farmaciști care nu are sediu fizic și adresă poștală

Un medic generalist a investit 60.000 de euro și a început un proiect inedit în țară, diferit de tot ceea ce făcuse înainte. Și o făcea într-o perioadă în care nu vedea cu adevărat potențialul pe care îl are marketingul digital.

Acest articol a apărut în numărul 63 (15 – 28 aprilie 2019) al revistei NewMoney

Contrar așteptărilor, după terminarea facultății – a absolvit Medicina în Târgu Mureș și un EMBA la Sheffield –, Doru Mircea nu a profesat niciodată în domeniul în care a studiat, ci a optat pentru o carieră în marketing. Firesc, în indus­tria farma. Ulterior, a cochetat cu antreprenoriatul, iar norocul a făcut ca într-un bootcamp de business, unde a fost coleg de cameră cu Cătălin Chiș, proprie­tarul grupului de companii Active Power Solutions (APS), care în 2017 pre­lua Graffiti PR, să se împrietenească mai bine cu acesta și să pună la cale Business Academy, o școală de vânzări pe care au crescut-o vreo doi ani, din 2011 până în 2013. Atunci când au profitat de o altă oportunitate, venită sub forma unui parteneriat cu Enel.

La acea vreme, Enel voia să-și externalizeze forța de muncă, iar ținta sa erau IMM-urile, cu toate că până atunci nu se mai adresase acestei categorii de bu­sinessuri. Distribuitorul italian de ener­gie avea pe atunci o metodă cen­tralizată de a face vânzări, dar a decis să urmeze modelul companiilor din tele­com, care nu au, de regulă, propriii an­ga­jați pe vânzări, ci colaborează cu parteneri – firme mici care fac vânzări în numele lor.

„Enel s-a prins că e un model de business bun și a început să abordeze mulți astfel de parteneri, la vremea respectivă. Pentru că noi aveam o școală de vânzări bună, Enel era cu noi.“ Și au făcut asta vreo doi ani, până la finele lui 2014. La ju­mătatea aceluiași an, Doru Mircea începea un proiect inedit pentru piața din România, Doctrina, o soluție de marke­ting B2B pentru digitalizarea comunicării în industria farma.

REȚETA SLOVENĂ. Marketingul digital era la început în acea perioadă, iar Doru Mircea recunoaște că nu îi vedea poten­țialul real. O (altă) întâmplare norocoasă a făcut ca unul dintre absolvenții Business Academy să-l contacteze într-o zi și să-i povestească de niște antreprenori slo­veni care dețineau un startup pe zona de promovare digitală din sectorul farma și care tocmai se aflau în București.

„Dacă te interesează, haide să vorbești cu ei, că, uite, sunt aici“, i-a spus acesta. Inițial, a încercat să refuze, însă, la insis­tențele fostului său cursant, a acceptat să-i cunoască pe cei de la Doctrina, fie și doar pentru a înțelege cum își promo­vează mai eficient produsele farmaceutice. Mai ales că aceasta era și una dintre provocările cu care se confrunta atunci când lucra pe vânzări în farma. „În per­manență, simțeam lipsa unei metode de comunicare cu medicii și farmaciștii, care să completeze o echipă mai mică de vân­zări“, explică el.

Între el și sloveni a fost chimie încă de la prima vedere, întrucât rezolvau o pro­blema reală cu care se confrunta direct de mai mulți ani. Astfel, o discuție de vreo două ore a dus la un schimb ulterior de SMS-uri prin care i s-a propus să devină partener Doctrina.

Inițial, se gândise că eventual va putea re­plica pe cont propriu modelul slovenilor. „Sunt ardelean și noi avem vorba asta, ca omul să aibă lucrul lui. Dar aici nu ar fi fost cazul“, explică antreprenorul acum. Asta, pentru că ar fi durat cel puțin un an construirea unei platforme asemă­nă­toare cu doctrina.biz și, probabil, cu „o grămadă de rateuri“.

Practic, Doctrina le permitea medicilor și farmaciștilor să aibă acces direct la informații despre patologii și produse farmaceutice prin intermediul conținu­tului video. Așa că slovenii i-au oferit o fran­ciză, dar pentru că România a fost prima țară în care au intrat, el a negociat un regim special și nu a plătit taxa de fran­ciză, de 40.000 de euro.

„Pentru ei, a fost prima piață externă în care s-au extins. Și practic au făcut-o pe munca noastră, pentru că nu au investit nimic, doar ne-au dat platforma. Am investit noi (antreprenorul și fosta sa soție, Ioana, n.r.) și suntem OK acum. Dacă ar fi trebuit să plătim și acea taxă, investiția ducea spre 100.000 de euro per total. 60.000 de euro i-am investit doar în marketing pentru a pune pe picioare businessul“, punctează Doru Mircea.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

După studiile în Filosofie, Bianca Dobrescu intră în presa economică. Mai întâi lucrează la ziarul Bursa, pe urmă la Business Cover, Forbes, Capital, Leaders Reunited și ulterior în cadrul ziarului Adevărul. La NewMoney acoperă subiecte legate de lumea antreprenorială.