Un medic de la UPU, bătut crunt de un pacient. Rafila dă vina pe lipsa educaţiei

Elena Marinescu 25/08/2022 | 17:18 Ştiri
Un medic de la UPU, bătut crunt de un pacient. Rafila dă vina pe lipsa educaţiei

UPDATE. Un bărbat de 27 de ani care a lovit un medic de la Spitalul Municipal Feteşti a fost reţinut pentru 24 de ore, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Ialomiţa.

Bărbatul este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ameninţare, lovire sau alte violenţe asupra unui cadru medical şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. În acelaşi caz a fost reţinută şi o femeie de 47 de ani, care îl însoţea pe pacient, ea fiind cercetată pentru ameninţare şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Poliţiştii din Ialomiţa au deschis un dosar penal privind infracţiuni de ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice după ce un pacient l-a lovit pe un medic de gardă, la camera de primiri urgenţe a Spitalului Municipal din Feteşti.

Medicul, lovit cu pumnii peste faţă

Bărbatul ar fi fost nemulţumit că medicul i-a recomandat să meargă la o altă unitate sanitară pentru investigaţii pe care spitalul nu le putea asigura la acea oră. Medicul lovit cu pumnii peste faţă a ajuns, la rândul său, la un spital din Constanţa, scrie News.ro.

Incidentul a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, în jurul orei 03:00, iar un asistent medical a fost cel care a sunat la 112 anunţând că medicul de gardă a fost agresat de un pacient.

„La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă, iar în urma verificărilor efectuate s-a stabilit că la Camera de Gardă s-a prezentat un bărbat în vârstă de 27 de ani, care în urma unei consultaţii medicale ar fi devenit agresiv cu medicul de gardă, o femeie în vârstă de 31 de ani”, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ialomiţa.

Conform presei locale, pacientul a ajuns la spital acuzând dureri la un picior. Medicul de gardă i-a spus acestuia că are nevoie de o radiografie, dar că laboratorul de radiologie al Spitalului Feteşti nu are program de lucru la acea oră, recomandându-i să se adreseze altei unităţi sanitare. În acel moment, bărbatul s-a enervat ăi a lovit-o pe doctoriţă cu pumnii în zona feţei. Jurnaliştii de la independentonine.ro scriu că medicul agresat a fost dus la secţia ORL a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă «Sfântul Apostol Andrei» Constanţa.

Rafila dă vina pe lipsa educaţiei

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat la Iaşi, întrebat despre cazul agresării unui medic de la Spitalul Feteşti de către un pacient, că nu este vorba despre probleme în organizarea sistemului medical, ci de lipsa de educaţie a unora dintre oameni.

„Evident că agresarea personalului medical este o problemă. În urmă cu câţiva ani ştiu că această agresiune împotriva personalului medical era echivalentă cu ultrajul. Este clar că din punct de vedere penal este o faptă gravă. Asta nu ţine neapărat de modul de organizare a sistemului de sănătate, ci ţine de educaţia pe care o avem, mai exact de lipsa educaţiei, şi de modul în care unii oameni tratează profesioniştii din sănătate”, a declarat la Iaşi, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

În context, ministrul a atras atenţia că de multe ori pacienţii sunt trataţi de personalul medical cu atitudini distante, deşi ei au nevoie nu doar de tratamentul specific afecţiunilor lor, ci şi de „foarte multă empatie, foarte multă grijă”.

Pedepsele pot ajunge şi la 12 ani de închisoare

Deşi legislaţia a fost schimbată pentru protejarea cadrelor medicale faţă de agresiunile pacienţilor, în ultimii ani numărul unor astfel de incidente raportat oficial este cu mai mic decât cel real. Şi asta pentru că medicii evită, de cele mai multe ori, să ajungă în instanţă cu astfel de cazuri.

Potrivit statisticilor, în special la camerele de gardă ale spitalelor opt din zece medici se plâng că au fost agresaţi verbal de pacienţi, iar unul din 10 povesteşte că a fost bătut de bolnavi sau de aparţinătorii acestora.

Agresarea cadrelor medicale şi a personalului din sistemul sanitar este pedepsită cu închisoarea în funcţie de gravitate, potrivit Legii 212 din 2012. Astfel, ameninţarea săvârşită contra unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau contra oricărui alt membru din personalul sistemului sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Pentru lovire sau orice act de violenţă, agresorii riscă între 6 luni şi 3 ani de închisoare, în timp ce vătămarea corporală se pedepseşte cu închisoare de până la 6 ani, dar nu mai mică de 6 luni. Cea mai mare pedeapsă cu închisoarea este prevăzută pentru vătămare corporală gravă a personalului din sistemul sanitar, de la 3 la 12 ani.

25% din actele de violenţă la locul de muncă au loc în sectorul sănătăţii

Fapta savarsita Pedeapsa
Amenintare Inchisoare de 6 luni la 2 ani sau amenda
Lovire sau orice acte de violenta Inchisoare de la 6 luni la 3 ani
Vatamare corporala Inchisoare de la 6 luni la 6 ani
Vatamarea corporala grava Inchisoare de la 3 la 12 ani.

 

Organizaţia Internaţională a Muncii estimează că 25% din actele de violenţă la locul de muncă au loc în sectorul sănătăţii. Datele OIM arată că un pacient din 25 care beneficiază de asistenţă medicală primară este potenţial violent, iar ameninţările pot apărea la o consultaţie din 500.

Cele mai frecvente agresiuni sunt cele verbale (62%), urmate de cele fizice (25%) şi de ameninţări (6%). Agresiunile au loc preponderent în sectorul public (aproape 85%) şi numai 15% în cel privat.