Un laborator din SUA dezvoltă forme de mucegai și bacterii producătoare de ciuperci capabile să învingă cancerul și bolile infecțioase

Mimi Noel 29/06/2018 | 14:25 Global
Un laborator din SUA dezvoltă forme de mucegai și bacterii producătoare de ciuperci capabile să învingă cancerul și bolile infecțioase

Un startup american a adus într-un la­borator opt specialiști din două lumi chimiști, biologi pe de o parte și informaticieni pe de alta. Cu această abordare interdisciplinară, speră să obțină din banalii fungi molecule noi capabile să învingă cancerul și alte boli infecțioase.

 Acest articol a apărut în numărul 43 (25 iunie – 8 iulie) al revistei NewMoney

Maureen Hillenmeyer încă nu știe exact ce crește în incubatoarele din laboratorul ei, dar speranțele îi sunt foarte mari. La Hexagon Bio, într-o cameră întunecată și mai ascunsă privirii, farfurii rectangulare pline cu un anumit tip de drojdie sunt în­călzite până la 30 de grade Celsius. Micro­orga­nismelor fungice li s-a adăugat ADN personalizat, operație în urma căreia obiș­­nuita drojdie de la brutărie devine ca­pa­­bilă să producă noi compuși ce pot vindeca boli. „Când știm că produce acei compuși, intrăm în incubator și ne între­băm dacă ce a rezultat va avea vreun efect interesant asupra celulelor cance­roa­se“, povestește Hillenmeyer, cofondator și CEO al firmei Hexagon Bio.

În crearea de noi molecule, echipa de cercetători de la Hexagon a ieșit în evi­dență prin abordarea științifică ce com­bină big data cu biologia și genetica. Cer­ce­tătorii folosesc algoritmi dezvoltați intern pentru a extrage enorm de multe date din secvențele de ADN (așa-numitul genom fungic) a peste 2.000 de specii de ciu­perci și mucegai. Apoi identifică lan­țuri de ADN sau grupe de gene ce pot să producă tipuri specifice de compuși chimici. Dacă totul merge conform planului, drojdia va genera circa o sută de compuși care sunt letali pentru anumite tipuri de ce­lule sau proteine. Drept urmare, noii compuși pot deveni un punct solid de plecare pentru crearea de noi tratamente care să vindece infecții sau chiar cancerul.

PUTEREA MUCEGAIULUI. Mergând prin­tr-unul dintre laboratoare, Hillenmeyer îl verifică pe Anton – un robot care se ocupă de ADN-ul lichid. Remarcă imediat mirosul ușor de acrișor, unul dintre puținele semne detectabile ale întregului proces.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

← Close