Un laborator din SUA dezvoltă forme de mucegai și bacterii producătoare de ciuperci capabile să învingă cancerul și bolile infecțioase

Mimi Noel 29/06/2018 | 14:25 Global
Un laborator din SUA dezvoltă forme de mucegai și bacterii producătoare de ciuperci capabile să învingă cancerul și bolile infecțioase

Un startup american a adus într-un la­borator opt specialiști din două lumi chimiști, biologi pe de o parte și informaticieni pe de alta. Cu această abordare interdisciplinară, speră să obțină din banalii fungi molecule noi capabile să învingă cancerul și alte boli infecțioase.

 Acest articol a apărut în numărul 43 (25 iunie – 8 iulie) al revistei NewMoney

Maureen Hillenmeyer încă nu știe exact ce crește în incubatoarele din laboratorul ei, dar speranțele îi sunt foarte mari. La Hexagon Bio, într-o cameră întunecată și mai ascunsă privirii, farfurii rectangulare pline cu un anumit tip de drojdie sunt în­călzite până la 30 de grade Celsius. Micro­orga­nismelor fungice li s-a adăugat ADN personalizat, operație în urma căreia obiș­­nuita drojdie de la brutărie devine ca­pa­­bilă să producă noi compuși ce pot vindeca boli. „Când știm că produce acei compuși, intrăm în incubator și ne între­băm dacă ce a rezultat va avea vreun efect interesant asupra celulelor cance­roa­se“, povestește Hillenmeyer, cofondator și CEO al firmei Hexagon Bio.

În crearea de noi molecule, echipa de cercetători de la Hexagon a ieșit în evi­dență prin abordarea științifică ce com­bină big data cu biologia și genetica. Cer­ce­tătorii folosesc algoritmi dezvoltați intern pentru a extrage enorm de multe date din secvențele de ADN (așa-numitul genom fungic) a peste 2.000 de specii de ciu­perci și mucegai. Apoi identifică lan­țuri de ADN sau grupe de gene ce pot să producă tipuri specifice de compuși chimici. Dacă totul merge conform planului, drojdia va genera circa o sută de compuși care sunt letali pentru anumite tipuri de ce­lule sau proteine. Drept urmare, noii compuși pot deveni un punct solid de plecare pentru crearea de noi tratamente care să vindece infecții sau chiar cancerul.

PUTEREA MUCEGAIULUI. Mergând prin­tr-unul dintre laboratoare, Hillenmeyer îl verifică pe Anton – un robot care se ocupă de ADN-ul lichid. Remarcă imediat mirosul ușor de acrișor, unul dintre puținele semne detectabile ale întregului proces.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.