Un labirint de filmări: „Apostrof. Totul a început cu o ezitare a portarului”

Răzvan Țupa 10/02/2017 | 13:32 Timp Liber
Un labirint de filmări: „Apostrof. Totul a început cu o ezitare a portarului”

Când am cunoscut-o pe Irina Botea, punea la cale o serie de imnuri na­țio­nale alternative. Pornea din Chicago, de la The School of Art Institute, unde lucra atunci, și ne întâlneam să discutăm fie la București, fie la Paris.

Acum 11 ani, a adunat mai mulți tineri care nu vorbeau românește și a filmat cu ei scenele celebre din studioul TVR din timpul Revoluției. În „Audiții pentru o revoluție“ vezi oameni care repetă frazele românești „am învins“ și „dictatorul a fugit“ fără să vor­beas­că limba. În Franța, a prezentat „Înaintea unui imn național“, un pro­iect pentru care a cerut unor scriitori și compozitori contemporani să pro­pună câte un imn nou. Filmul care a rezultat urmărește corul ce desco­peră și interpretează toate partiturile noi.

La etajul patru al Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC) este deschisă până pe 26 martie expoziția „Apostrof. Totul a început cu o ezitare a portarului“. Aceasta reunește un labirint de instalații și lucrări video.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.