Un grup imobiliar ceh a cumpărat un proiect rezidențial început înainte de criză în Pipera. ”Ne interesează și achiziția unei clădiri de birouri”

Andreea Neferu 24/05/2018 | 18:38 Ştiri
Un grup imobiliar ceh a cumpărat un proiect rezidențial început înainte de criză în Pipera. ”Ne interesează și achiziția unei clădiri de birouri”

 

Grupul de origine cehă Daramis, care a construit de-a lungul timpului circa 3.000 de locuințe și care are în portofoliu și clădiri de birouri de 51.000 de metri pătrați, precum și un hotel boutique, își face intrarea pe piața românească, după ce a cumpărat la finalul anului trecut un ansamblu rezidențial de peste 180 de locuințe din Pipera, intrat în insolvență în 2009.

”Am analizat cu atenție piața locală înainte de a lua decizia de a investi aici. Am ajuns la concluzia că Bucureștiul duce în continuare lipsă de un stoc calitativ rezidențial și am decis să investim într-un proiect de redezvoltare imobiliară”, spune Martin Vachek, managing director al Daramis.

Ansamblul rezidențial preluat de grupul Daramis, fondat de cehul Omri Sivor, a fost dezvoltat înainte de criză sub denumirea My Dream Residence de către compania turcă Plus Development, însă a intrat în insolvență în 2009 și preluat de Bank of Cyprus, principalul creditor. Proiectul rezidențial, format din trei blocuri în care erau deja locuite 40 din cele circa 180 de apartamente existente, a fost redenumit Vita Bella de către investitorii cehi, care estimează că vor finaliza lucrările de modernizare până la finalul acestei veri. Investiția în achiziția și modernizarea proiectului din nordul Bucureștiului se ridică la circa 12 milioane de euro.

Procesul de vânzare a locuințelor a început în martie, iar până acum au fost semnate contracte pentru 10 apartamente. ”Estimăm că ritmul de vânzare va fi de circa 10 apartamente pe lună”, spune Vachek, care adaugă că Daramis are în plan și alte investiții pe plan local, inclusiv pe segmentul de birouri. ”Avem trei proiecte (de birouri – n.r.) la care ne uităm în prezent, localizate în zona centrală a Bucureștiului, însă luăm în considerare și proiecte rezidențiale. Ne-am putea orienta atât către achiziții de ansambluri existente, cât și către investiții greenfield”. Bugetul pentru achiziția unui proiect se poate ridica până la 20 de milioane de euro.

”Piața rezidențială din România este similară celei din Cehia de acum zece ani. În Cehia, în urmă cu un deceniu prețurile de vânzare erau de 1.200-1.400 de euro pe metru pătrat, acum au explodat la 5.000 de euro pe metru pătrat”, afirmă reprezentantul Daramis.

 

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.