Un fost avocat și-a investit toată averea agonisită în America într-o grădiniță exclusivistă din pădurea Băneasa

Cristina Dobreanu 04/05/2017 | 11:56 Oameni
Un fost avocat și-a investit toată averea agonisită în America într-o grădiniță exclusivistă din pădurea Băneasa

Nu am avut eșecuri. Doar am descoperit 10.000 de moduri care nu au func­ționat, spunea la un moment dat Tho­mas Edison. Și lui Dan Prediger (41 de ani), avocat cu înclinații antreprenoriale, i-au trebuit câțiva ani și mai multe businessuri, cu mai mult sau mai puțin succes, pentru a ajunge la o investiție de 4,5 milioane de euro, din fonduri pro­prii, într-o grădiniță cu care speră să treacă testul timpului. Pen­tru că edu­cația, mai ales cea timpurie, cu bani se (între)ține.

Mai întâi a fost o afacere cu popcorn. Era însă prea tânăr atunci și a renunțat după un timp. A revenit însă prin 1998 cu o afacere cu lumânări decorative, printre pri­mele din România. „Lumea nu înțelegea ce facem cu ele, ne întrebau cum să le ducă așa, la bise­rică.“ Nu s-a descurajat și a făcut și o mică investiție în suporturi pentru lumâ­nări.

Acelea au fost doar câteva dintre încer­cările antreprenoriale ale lui Dan Prediger, care l-a avut ca partener de afaceri pe prietenul său din copilărie, Florentin Oprea, economist de profesie.

Căutarea lor continuă de noi businessuri i-a dus pe cei doi până în Sta­tele Unite, unde timp de cinci ani au fost master dealer pentru o companie te­le­com. Se întâmpla la sfâr­și­tul lui 2009. Au investit trei milioane de dolari în afacerea din Statele Unite. Aveau 16 magazine și 170 de angajați, iar, în momentul în care comisioanele au început să scadă, s-au reorientat către servicii de telefonie mo­bilă și de televiziune prin satelit. Dar nu se aștep­tau ca problemele economice să dureze atât de mult.

În cele din urmă, în 2014, s-au întors în România și s-au concentrat pe dezvol­ta­rea unui business născut încă de pe vre­mea în care erau în țara tuturor posi­bi­li­tăților: grădinița Karin’s Kids Academy.

ÎN NUMELE MAMEI. Dar ce l-a determinat pe fostul avocat să investească într-un business în educație? „Când eram mic, mama mea, de naționalitate germană, al cărei nume îl poartă grădinița, făcea lecții de germană cu copiii. În timp, casa noas­tră s-a transformat într-un loc plin de copii, eu așa am crescut“, își amintește Dan Prediger. În această nouă aventură, în care își dorește să păstreze amprenta ri­gorii germane îmbinată cu inocența copii­lor, antreprenorul a pornit alături de același Florentin Oprea, dar și de o altă prietenă din copilărie, Andreea Dumitru.

O primă grădiniță a fost deschisă în București, în 2010, în zona Piața Domenii, iar, odată cu revenirea în țară, Dan Prediger a decis să se implice și mai mult în această afacere și să o ducă la un alt ni­vel. „A fost o perioadă când mi-am dorit să fiu cel mai tare avocat. În momentul în care mi-am dat seama că nu pot să ajung acolo, m-am lăsat de avocatură și am vrut să fiu cel mai tare din State. Am văzut că nici asta nu s-a putut, m-am întors în Ro­mâ­nia și o să fiu cel mai tare cu grădi­nița“, se ambiționează el.

Astfel, s-a gândit să folosească un teren din Băneasa, pe care îl cumpărase în 2009 de la moștenitorii familiei Șerbănescu, pentru 3,5 milioane de euro, și să des­chidă acolo o a doua grădiniță, cu un concept total diferit de cea din Domenii, chiar dacă ambele au același nume.

Situată în apropierea șoselei de cen­tură, în vecinătatea unor cartiere precum Greenfield și Cosmopolis (de unde pot veni viitorii clienți), însă protejată de agi­tația străzii de o perdea de copaci, gră­di­nița se întinde pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați, cea mai mare parte fiind repre­zen­tată de spațiul în aer liber. Astfel, au mai investit un milion de euro în rea­menajarea și extinderea cona­cu­lui (care va cuprinde 12 săli de clasă, un ca­binet medical, sala de con­ferință, sala de mese, sală de sport și terase) și în grădina total transformată a domeniului. Peste 60 de pomi fructiferi, printre care meri, caiși sau cireși (cărora li se vor adăuga ulterior alți 30 de copaci, cum ar fi smo­chini, aluni sau migdali), ale căror fructe copiii le pot cu­le­ge și mânca, o cascadă, o albie secată a unui râu, o peșteră, o căsuță a piticilor sau un spațiu pentru spec­tacole au fost gândite astfel încât copiii să vadă cu ochii lor cum e viața în natură.

PREȚUL EDUCAȚIEI. Mai mult, la etajul fostului conac va fi amenajat un terariu cu iguane, iar pe terasă o seră cu plante exotice – de la lămâi și portocali la plante carnivore. Clădirea unde se vor desfășura cursurile beneficiază și de un sistem de ven­­tilație cu aport de aer proaspăt, cu aju­­torul căruia camerele vor fi constant aerisite și fără deschiderea gea­mului, în care au fost investiți 75.000 de euro.

În 2018, vor mai fi alocate 0,5 milioane de euro într-o mică fermă de animale și în amenajarea mansardei. Grădinița, deo­cam­dată bine ascunsă în pădure, va be­ne­ficia și de un drum de acces până în bre­teaua care leagă Șoseaua București-Ploiești de centură, care ar trebui să fie gata până în luna septembrie, când va avea loc deschiderea oficială.

Dezvoltarea inteligenței emoționale este pariul pe care fondatorul afacerii îl face cu cei 120 de copii care vor fi înscriși în primul an în sediul din Băneasa. Capa­citatea totală este de 200 de copii, de trei ori mai mare decât în primul sediu. Cele 21 de cadre didactice au studii aprofundate în domeniu și vor face și cursuri și traininguri de perfecționare.

Pentru unitatea din Băneasa, prețurile, care includ toate activitățile (printre care muzică, teatru, dicție, supraviețuire în natură), pornesc de la 700 și ajung până la 900 de euro, în funcție de programul ales (scurt, lung sau prelungit). Până la finalul lui 2017, Dan Prediger estimează că cele două grădinițe vor avea cumulat o cifră de afaceri de 600.000 euro.

Da, educația de calitate costă. Dar poa­­te și să genereze profit.


FOTO: Dan Prediger și Florentin Oprea pregătesc o nouă aventură în lumea educației Sursa foto: Laszlo Raduly / NewMoney

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.