Un fond de investiții sud-african devine cel mai mare acționar al Globalworth

Andreea Neferu 02/12/2016 | 13:35 Ştiri
Un fond de investiții sud-african devine cel mai mare acționar al Globalworth

Fondul de investiții sud-african Growthpoint Properties Limited intră în forță în acționariatul unuia dintre cei mai mari investitori imobiliari de pe plan local, Globalworth, ajungând să dețină 26,88% din titluri.

Prin această mutare, omul de afaceri Ioannis Papalekas (foto), cel care a fondat Globalworth, își reduce în primă fază participația în cadrul companiei de la 36,14% la 25,72%, arată un raport al Globalworth.

Pentru a-și asigura intrarea în cadrul dezvoltatorului imobiliar, sud-africanii de la Growthpoint vor aduce în companie circa 186 de milioane de euro, la un preț de subscriere a acțiunilor de 8 euro/titlu. Și grupul american Oak Hill, unul dintre acționarii existenți ai Globalworth, va aduce aproape 14 milioane de euro la capitalul investitorului imobiliar.

Fondurile vor fi folosite pentru dezvoltarea proiectului de birouri Globalworth Campus din Pipera, dar și pentru analiza unor oportunități de investiții.

Growthpoint ar urma să-și majoreze anul viitor participația în cadrul Globalworth la 27,66%, Oak Hill va ajunge la 11,2%, în timp ce Papalekas – 25,41%. ”Growthpoint vede investiția în companie (Globalworth – n.red.) ca pe o oportunitate de a-și urma obiectivul de diversificare regională în Europa Centrală și de Est, respectiv Europa de Sud-Est, cu focus pe România”, se arată în raportul care anunță intrarea fondului sud-african în acționariatul dezvoltatorului imobiliar fondat de la Papalekas.

Valoarea portofoliului Globalworth se ridică la peste 960 de milioane de euro. Printre activele Globalworth, investitor care și-a concentrat atenția mai mult asupra Bucureștiului, se numără clădirile de birouri Globalworth Tower (Bucharest One), UniCredit Tower, Cathedral Plaza, Gara Herăstrău și Tower Center. De asemenea, compania are în lucru acum proiecte de birouri precum Globalworth Campus din zona Pipera din București.

Compania a avut în primele trei trimestre ale acestui an un venit operațonal net de aproape 34 de milioane de euro, un plus de 68% față de aceeași perioadă a lui 2015.

 


FOTO: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.