Un domeniu controversat în ultimii ani, prioritate de grad 0 la Ministerul Sănătăţii

Elena Marinescu 12/11/2019 | 16:28 Ştiri
Un domeniu controversat în ultimii ani, prioritate de grad 0 la Ministerul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat marţi că una dintre priorităţile mandatului său este de a revigora şi de a dezvolta activitatea de transplant din România.

El a anunţat că va încuraja profesionişti din domeniu de la toate nivelurile pentru a continua această activitate atât de importantă: „Suntem în Europa şi trebuie să aducem activitatea de transplant la un nivel european cu care să ne mândrim, sper la anul, în conferinţa care va urma. Ştiu că am avut un moment acum câţiva ani când a existat un vârf de activitate, după care o scădere dramatică. Mi-a părut foarte rău să aud de la una dintre colegele mele de facultate că foarte mulţi coordonatori din transplant, profesionişti foarte buni, apreciaţi, au abandonat această activitate. Deci, trebuie să recâştigăm încrederea lor şi să ni-i aducem alături. Sunt foarte multe lucruri de organizat şi de discutat şi vă asigur că va fi o prioritate, fără ca aceste cuvinte să fie nişte cuvinte goale.

Fără abuzuri, dar şi fără sancţiuni

În context, Costache a făcut referire şi la nevoia înfiinţării de noi centre de prelevare de organe în condiţii de securitate, urmând să aibă întţlniri periodice pe această temă cu directorul Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), dr. Radu Zamfir.

Potrivit Agerpres, ministrul a dat asigurări că politica mandatului său în domeniul abuzurilor va fi fermă, însă nu se va începe cu sancţiuni. „În general o să evităm scandalurile şi o să discutăm soluţiile constructive pentru orice tip de conflict.  Trebuie să găsim soluţii pentru aceste probleme, avem atât de puţine resurse atât materiale cât şi umane şi este păcat să ne certăm între noi. Intenţionăm să dialogăm cu colegii, cred întâi în dialog şi mai puţin în măsuri coercitive de la început”.

ANT arată că, din luna martie a acestui an, activitatea de transplant din România s-a relansat, ajungând la peste 50 de donatori în această perioadă şi având o tendinţă de creştere. În urma unor dezvăluiri de presă despre comerţul online cu organe, instituţia a infirmat implicarea în aceste cazuri, subliniind că „donarea şi transplantul de organe se fac după legislaţia europeană, cu asigurarea unor standarde de calitate şi siguranţă în vederea garantării unui nivel ridicat de protecţie a sănătăţii oamenilor”.

Control direct la STS

„Am propus şi Consiliul Ştiinţiific a aprobat ca gestionarea Registrului Naţional de Transplant, serverele şi softul, să fie în custodia STS, ca să nu mai existe nicio discuţie vis-a-vis de SRL-urile care gestionează aceste lucruri”, anunţa cu câteva luni în urmă fostul ministru Sorina Pintea. Ea argumenta prin faptul că nu vede motivul pentru care o persoană din Agenţia Naţională de Transplant să poată accesa oricând Registrele regionale, care sunt gestionate de coordonator şi fiecare pacient are o parolă cu care poate intra şi vedea statusul dosarului său.

Monopolul firmelor de casă ale şefului ANT

Datele din Registrul Național de Transplant – care, potrivit legii, asigură monitorizarea permanentă a activității de transplant în România – ar fi ajuns să fie controlate complet din afara Agenției Naționale de Transplant, prin intermediul unei firme IT apropiate de Victor Zota, fost director al ANT în perioada 2006-2009, condamnat cu suspendare în 2014 în primul dosar de trafic de ovule umane din România. Acuzația apare într-o plângere depusă în septembrie anul trecut la DIICOT de Anca Baculea Mureșan, care a fost directorul ANT până în luna martie 2018, potrivit unui document obținut în exclusivitate de HotNews.ro.

În plus, Victor Zota a fost, mulți ani, „coordonator național de transplant”, o funcție despre care Vlad Voiculescu spunea, în timpul mandatului său de ministru al Sănătății, că „nu există” din punct de vedere legal. Zota a fost îndepărtat din această funcție de Sorina Pintea, la începutul anului.

De altfel, Sorina Pintea a confirmat că neregulile reclamate de Anca Baculea Mureșan la DIICOT în legătură cu firma Online Services S.R.L. au fost constatate de Corpul de Control al Ministerului Sănătății, în urma controlului efectuat în vara anului trecut.

În ceea ce privește firma Online Services S.R.L., aceasta se află de 13 ani în preajma Agenției Naționale de Transplant – primul contract de prestări servicii cu Online Services a fost încheiat de ANT în 2006, când Victor Zota a venit la conducerea Agenției. Din acel moment, contractele cu Online Services au fost reînnoite anual, până în 2018, potrivit plângerii depuse de Anca Baculea Mureșan la DIICOT.

Pe 31 mai 2018, când Agenția Națională de Transplant a încheiat cel mai recent contract cu Online Services S.R.L., instituția era condusă de Radu Deac, numit în această funcție în noiembrie 2013 de Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății la acea vreme.

Anca Baculea acuza, în plângerea sa, faptul că „prin toate acțiunile întreprinse de domnul Viorel Lupu, unic asociat și administrator al societătii Online Services S.R.L., care a derulat cu ANT contracte de prestări servicii, începând cu anul 2006, precum și a legăturilor cu numiții Dr. Adrian Nica și Dr. Viorel Zota, s-a încercat în mod intenționat și pe o lungă perioadă de timp o diversiune și controlul total asupra întregii activității ANT și implicit a activității naționale de transplant, periclitând astfel principiile de bază după care ANT își desfășoară activitatea, adică ‘conform principiilor transparenței, confidențialității și anonimatului în actul donării de organe, țesuturi și celule umane pentru utilizare terapeutică.’ (OUG 79/2004, art. 2.1.)”

Potrivit documentului depus la DIICOT, Anca Baculea consideră că „a fost pusă în pericol funcționarea ANT, prin subminarea activității unei agenții esențiale a statului român, singura autoritate competentă în domeniul transplantului, care realizează politicile și programul național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană ( conform OMS 183, art. 1), iar prin aceasta au fost puse în pericol sănătatea și viețile cetățenilor români aflați în situații speciale de sănătate”.

Anca Baculea afirmă, de asemenea, în plângere, că „nici o activitate desfășurată de această firmă privată nu este procedurată” și că „nereușind să ne punem de acord, am dispus suspendarea plăților către Online Services S.R.L., până la soluționarea problemelor, notificând acest lucru prin adresa cu numărul 2488/09.08.2018. În data de 07.09.2018, am primit o notificare de încetare a contractului de prestări servicii, ‘în baza art. 8.3 din contractul cu nr. 1602/31.05.2018, pe motivul neachitării obligațiilor de plată la termenul asumat prin contract, factura 1354 din 02.08.2018, scadentă 01. 09. 2018, respectiv serviciilor desfășurate în perioada 01.07.2018-31.07.2018.’ Astfel, ‘începând cu data de 17 septembrie 2018 ora 8:30 serviciile contractate de Online Services vor înceta în baza art. 17.2.”

Domeniul transplantului a fost marcat în ultimii ani de scandaluri răsunătoare în România: cazul actorului Alexandru Arșinel, cazul Mihai Lucan și scandalul din jurul spitalului Sf. Maria din București, acreditat pentru transplant pulmonar.