Ştiri

Un comediant a devenit noul președinte al Ucrainei. Ce alte celebrități au ajuns să ocupe funcții importante în politică

Un comediant fără experiență politică a câștigat alegerile prezidențiale din Ucraina. Cu peste 73% din voturile obținute, Vladimir Zelenski, l-a învins pe actualul președinte, Petro Poroşneko și s-a înscris pe o listă selectă de celebrități care au devenit șefi de stat sau au obținut poziții de top în sistemul politic, scrie AFP.  Printre aceștia se numără actorul american Ronald Reagan sau fotbalistul liberian George Weah.

Singura legătură a lui Zelenski cu politica, până acum, a fost rolul de președinte pe care l-a jucat într-o emisiune TV, „Slujitorul poporului”. Fără să aibă o platformă politică clară, actorul va preluat o țară de 45 de milioane de oameni, nemulțumiți de nedreptățile sociale, corupție și un război cu forțele separatiste susținute de Rusia din estul Ucrainei, care a dus la pierderea a aproximativ 13.000 de vieți.

În urma rezultatului alegerilor prezidențiale din Ucraina, AFP a realizat o listă a unor vedete celebre care au ajuns să ocupe poziții de top în politică.

Cap de afiș este actorul american Ronald Reagan, care după o carieră de peste două decenii la Hollywood a  devenit primul star de cinema care  a ajuns președinte de țară. El a fost ales guvernator al statului California în 1966, înainte să devină cel de-al 40-lea presedinte al SUA in 1981, poziție în care a rezistt timp de două mandate.

În ianuarie 2017, mogulul imobiliar și vedeta TV Donald Trump, a câștigat în mod suprinzător alegerile pentru Casa Albă, fără să aibă experiență politică, diplomatică sau militară. Cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite a găzduit emisiunea TV „The Apprentice” între 2004 și 2015.

Mogulul de presă, Silvio Berlusconi, în ciuda problemelor cu legea, a fost liderul dreptei italienie și a ocupat postul de prim-ministru de trei ori între 1994 și 2011.

Reagan nu este singurul star de la Hollywood care a făcut pasul de la cinematografie la  politică. Arnold Schwarzenegger a ocupat postul de guvernator al statului California, cel mai bogat și cel mai populat stat din SUA, din 2003 până în 2011.

Pe lista actorilor care au devenit lideri politici întocmită de AFP, se mai numără filipinezul Joseph Estrada, devenit primar, senator și chiar președinte de țară sau comediantul Jimmy Morales, care a devenit președinte în Guetamala în 2015, fără să aibă vreun fel de experiență politică, un caz similar cu cel al lui Zelenski.

În Lituania, muzicianul Vytautas Landsbergis și-a condus țara către independența față de Uniunea Sovietică și a fost aleas președinte în 1990.

În Haiti, cântărețul popular de carnaval Michel Martelly – cunoscut drept „Sweet Micky” – a câștigat alegerile prezidențiale din aprilie 2011, cu peste 67% din voturi.

Dublu câștigător al medaliei de aur olimpic în 1968 și 1972, Pal Schmitt a devenit al patrulea președinte al Ungariei democratice în 2010. El a fost forțat să demisioneze doi ani mai târziu după ce a fost acuzat că a plagiat în teza sa de doctorat.

Cel mai cunoscut sportiv de pe această listă este fostul fotbalist liberian George Weah, unul dintre cei mai mari jucători din anii 1990 și care a fost ales președinte al națiunii Africii de Vest în decembrie 2017. Singurul jucător african care a câștigat Balonul de Aur, a intrat în politică la sfârșitul războiului civil din 1989-2003, câștigând primul său mandat politic în calitate de senator în 2014.

Printre sportivii care au ocupat poziții de top în politică se mai numără fostul campion la cricket pakistanez Imran Khan, devenit premier sau dictatorul ugandez Idi Amin dada, fost campion la box, la categoria grea.

Alții au combinat literatura și politică, precum poetul senegalez Leopold Sedar Senghor, care a devenit primul președinte al republicii când și-a câștigat independența în 1960, și Vaclav Havel, care în 1989 a câștigat primele alegeri prezidențiale postcomuniste ale Cehoslovaciei, mai scrie AFP.


Foto: Hepta/Mediafax

NewMoney

Recent Posts

Inspectorii ANSVSA au pus sub sechestru sute de kilograme de produse alimentare

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi…

2 ore ago

SWIFT RESPONSE 24: Exerciţiu multinaţional cu 5.000 de militari, dintre care 2.000 de paraşutişti

România participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional…

2 ore ago

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a…

3 ore ago

GHID. Cine poate beneficia de schema de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investiţii în industrie

Ministerul Finanţelor a publicat Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiţii majore în industriile…

4 ore ago

Klaus Iohannis a depus o cerere de pensionare

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von…

5 ore ago

Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit cu 27% în două zile

Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar…

5 ore ago

Acest website folosește cookies