Ştiri

Un atac cibernetic cauzează, în medie, pagube de 4 milioane de dolari

Până în 2020, cantitatea de date va crește exponențial, până la 2.3 zetabiți (un zetabit are un miliard de terabiți, n.r.), iar 66% din traficul pe internet va fi generat prin rețele Wi-Fi și dispozitive mobile. De aceea, aria de acțiune a hackerilor va fi mult mai mare, în timp ce monitorizarea sistemelor informatice se va realiza tot mai greu, a progozat Cisco Visual Networking Index, în cadrul evenimentului Cluj Connecting Day.

„Costul mediu al unui atac cibernetic este de 4 milioane de dolari. Însă nu toate atacurile sunt într-o marjă de 2 până la 5 milioane de dolari. Sunt atacuri care creează un impact de zeci de milioane de dolari sau atacuri de mii de dolari. Problema este că impactul devine din ce în ce mai mare, pentru că suprafața în care hackerii pot să activeze este din ce în ce mai vastă”, a explicat Dorin Pena, directorul general al Cisco România.

Principalele zone care expun organizațiile în fața atacurilor cibernetice sunt dispozitivele mobile, stocarea informațiilor în cloud-ul public, infrastructura cloud și comportamentul utilizatorului, sunt de părere specialiștii în securitate online. Țintă pentru atacurile informatice nu vor mai fi doar companiile mari și cele din domeniul bancar, ci și organizațiile mici și medii care își desfășoară activitatea în domenii cât mai diverse.

Jumătate din companii s-au confruntat cu un atac cibernetic, iar atacatorii își rafinează în permanență strategiile și țintesc domenii tot mai diverse. Principalele obstacole în asigurarea securității datelor sunt bugetul alocat, compatibilitatea soluțiilor folosite, lipsa de personal specializat și complexitatea soluțiilor utilizate. „Peste 50% dintre organizații folosesc între 6 și 50 de furnizori de solutii de securitate”, a declarat Dorin Pena.

Cluj Connecting Day este cel mai important eveniment din Transilvania dedicat profesioniștilor și specialiștilor IT&C din companii private și instituții publice. În 16 martie, a avut loc cea de-a doua ediție a conferinței, la care au participat peste 250 de specialiști.

Gabriel Bucur

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

21 de ore ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

21 de ore ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

22 de ore ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

22 de ore ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

23 de ore ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

o zi ago

Acest website folosește cookies