Ştiri

UE vrea mai multă transparenţă în privinţa exporturilor de vaccinuri anti-COVID produse în Europa

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a considerat luni „inacceptabile” întârzierile livrărilor de vaccinuri AstraZeneca şi a propus un „mecanism de transparenţă” privind exporturile în afara Uniunii Europene a vaccinurilor produse pe teritoriul său.

Compania britanică a prevenit vineri că livrările vaccinului AstraZeneca/Oxford în Europa ar fi mai mici decât era prevăzut în primul trimestru din cauza unei „scăderi de randament” la o fabrică europeană. „Acest nou calendar nu este acceptabil pentru Uniunea Europeană„, a estimat Kyriakides, într-o declaraţie video difuzată online. Comisarul i-a scris în weekend companiei AstraZeneca pentru a adresa întrebări „importante şi grave” despre această întârziere, care vine după cea a livrărilor vaccinului Pfizer/ BioNTech.

UE a prefinanţat dezvoltarea rapidă de vaccin şi de producţie şi vrea un retur” pentru această investiţie, a adăugat responsabilul. Bruxelles-ul vrea să ştie „exact ce doze au fost produse de AstraZeneca, unde anume şi dacă ele au fost livrate şi cui”. Potrivit News.ro, Comisia Europeană a rezervat până la 400 de milioane de doze din acest vaccin, deja folosit în Marea Britanie.

Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până în prezent„, a criticat Kyriakides, anunţând o nouă reuniune luni cu reprezentanţii celor 27 de state şi a Comisiei cu AstraZeneca. „UE vrea ca dozele comandate şi prefinanţate să fie livrate cât mai curând posibil” iar „contractul nostru să fie onorat în totalitate„, a adăugat ea.

Comisia a propus statelor membre punerea în aplicare a unui „mecanism de transparenţă a exporturilor în afara UE de vaccinuri care sunt produse aiciUE a susţinut dezvoltarea şi producţia mai multor vaccinuri contra Covid-19 pentru 2,7 miliarde de euro în total„, a precizat Kyriakides.

Pe viitor, toate companiile care produc vaccinuri contra Covid-19 în UE vor fi nevoite să avertizeze autorităţile europene când vor să exporte vaccinuri către terţe state„, a mai afirmat comisarul, precizând că „livrările cu caracter umanitar” nu sunt incluse. „UE va lua orice măsură pentru a-şi proteja cetăţenii şi drepturile„, a prevenit Kyriakides.

Elena Marinescu

Recent Posts

Cartel Alfa cere amânarea discuţiilor cu UE despre noua lege a salarizării

Legea salarizării trebuie discutată şi negociată mai întâi cu sindicatele din România, nu "negociată" cu…

2 minute ago

Vladimir Putin a depus jurământul pentru al cincilea mandat de preşedinte

Vladimir Putin a depus marţi jurământul pentru al cincilea mandat de preşedinte al Federaţiei Ruse,…

13 minute ago

Answear anunță repoziționarea ca brand premium și deschiderea primul concept store în fabrica Norblin din Varșovia

Answear, unul dintre cele mai cunoscute nume din piața europeană de fashion, anunță repoziționarea sa…

37 de minute ago

Analiză: Chiriile au crescut cu 15%, comparativ cu anul 2023

În luna aprilie a acestui an s-au înregistrat cu 10% mai puține interacțiuni între chiriași…

o oră ago

Kaufland anunță că oferă reduceri egale cu valoare garanției recuperate la returnarea recipientelor SGR

Kaufland România derulează, în perioada 6-12 mai, o nouă campanie de încurajare a reciclării, cu…

3 ore ago

Cod galben de furtuni în 24 de judeţe şi în Bucureşti

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică…

4 ore ago

Acest website folosește cookies