Ştiri

UE reduce nivelurile de arsenic în mai multe alimente și sucuri pentru a combate cancerul

Comisia Europeană a adoptat vineri noi reguli pentru reducerea prezenţei arsenicului în mai multe alimente și sucuri, ca măsură de combatere a cancerului. Măsura vine ca urmare a unui raport ştiinţific din 2021 al Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară.

Măsura va reduce în special concentraţia permisă de arsenic anorganic în orezul alb, dar, în același timp, vor fi stabilite noi limite pentru arsenic în multe alimente pe bază de orez, lapte şi alte alimente pentru bebeluşi, sucuri de fructe şi sare, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat.

„Adoptarea unor niveluri maxime mai coborâte marchează un alt pas important în îndeplinirea obiectivelor Planului European de Luptă împotriva Cancerului pentru limitarea sau eliminarea riscului cancerigen asociat substanţelor chimice în alimente”, se arată în textul citat de EFE, potrivit Agerpres.

Pe ce se bazează noile normel ale UE

„Luăm astăzi măsuri suplimentare pentru reducerea şi mai mult a riscului de expunere la un contaminant cancerigen din lanţul nostru alimentar”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides. Ea susţine că noile norme „sunt o dovadă în plus că standardele de securitate alimentară în UE continuă să fie cele mai înalte din lume”.

Bruxellesul aminteşte că decizia este bazată pe un raport ştiinţific din 2021 al Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) şi survine după ce le-a cerut statelor UE să controleze prezenţa arsenicului în alimente.

Nivelurile maxime permise la ora actuală pentru arsenicul din produsele alimentare au fost stabilite în anul 2015 pe baza unei opinii a EFSA, care avertiza că arsenicul poate cauza cancer de piele, de plămâni şi al vezicii urinare. Arsenicul este prezent în concentraţii reduse în roci, sol şi apele subterane naturale, iar alimentele şi apa potabilă sunt principalele căi de expunere pentru om.

Emisiile industriale, precum mineritul şi arderea combustibililor fosili, pot contribui la prezenţa unor niveluri ridicate de arsenic în mediul înconjurător, la fel şi îngrăşămintele chimice, conservanţii pentru lemn, insecticidele sau erbicidele care conţin acest contaminant.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

3 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

3 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

3 zile ago

Acest website folosește cookies