UE o îndeamnă pe May „să treacă la treabă” pentru a încheia un acord cu privire la Brexit

NewMoney 05/10/2018 | 10:47 Ştiri
UE o îndeamnă pe May „să treacă la treabă” pentru a încheia un acord cu privire la Brexit

Uniunea Europeană (UE) a îndemnat Guvernul britanic „să treacă la treabă” pentru a debloca rapid negocierile agitate ale Brexitului şi şi-a exprimat speranţa că Theresa May dispune de-acum de autoritatea necesară pe plan intern pentru a încheia un acord cu Cei 27, relatează AFP, citat de News.ro.

Acest apel a fost lansat joi de către preşedintele Consiliului European Donald Tusk, cu două săptămâni înaintea unui summit catalogat de Bruxelles drept un „moment al adevărului” în vederea evitării divorţului fără acord cu Regatul Unit la sfârşitul lui martie 2019.

Îndemnul a fost lansat totodată la o zi după Congresul Partidului Conservator, unde conducătoarea britanică a încercat să se redreseze în faţa frondorilor din formaţiune, îndrăznind chiar să facă câţiva paşi de dans, pe scenă, foarte comentaţi.

„Am fost eu însumi şef de partid timp de 15 ani şi cunoc regulile politicii partizane”, a declarat joi Tusk, la finalul unei întâlniri cu premierul irlandez Leo Varadkar, la Bruxelles.

”Însă, acum, că Congresul Partidului Conservator s-a terminat, trebuie să trecem la treabă”, a continuat liderul european.

„Sunt de acord cu domnul Tusk”, a spus liderul irlandez în faţa presei, îndemnând la încheierea unui acord ”până în noiembrie, dacă se poate”, pentru ca să existe suficient timp ca acest acord să fie ratificat.

„Insultătoare”

După înfruntarea dintre Londra şi liderii Celor 27 la un summit la Salzbourg, la sfârşitul lui septembrie, Tusk i-a îndemnat joi pe britanici să lase de o parte „argumentele emoţionale” şi să dea dovadă de ”respectul” pe care-l cer în aceste negocieri.

„Compararea Uniunii Europene cu Uniunea Sovietică este pe cât de imprudentă pe atât de insultătoare”, a deplâns polonezul, reacţionând faţă de declaraţii ale ministrului britanic de Externe, peste care Cei 27 nu au trecut încă.

UE doreşte „cele mai bune relaţii” posibile cu Londra după Brexit, însă ea nu-şi va abandona cu siguranţă „valorile fundamentale şi interesele-cheie”, a insistat Tusk, amintind că Cei 27 rămân uniţi „în spatele unei Irlande şi necesităţii de a apăra procesul de pace în Iralnda de Nord”.

Londra şi Bruxellesul au ajuns la compromisuri în majoritatea problemelor de soluţionat în vederea încheierii divorţului, mai ales a facturii de plătit de către Londra. Însă continuă să se împiedice în anumite puncte, în principal cu privire la frontiera între cele două Irlande.

Cele două părţi sunt de acord să evite reimpunerea unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, însă Londra respinge dispoziţiile „plasei de siguranţă” („backstop”) aşa cum sunt propuse de UE.

Europenii cer un angajament cu privire la menţinerea Irlandei de Nord în Uniunea Vamală, în cazul în care Londra şi Cei 27 nu ajung la altă soluţie în vederea evitării unei frontiere fizice.

Însă Guvernul britanic consideră că acest lucru ar însemna să se creeze o nouă frontieră – între Irlanda de Nord şi restul regatului Unit -, o ipoteză inacceptabilă.

„Salt îndrăzneț?”

Cei 27 au stabilit să se reunească la o cină de lucru, la 17 octombrie, la Bruxelles, pentru a face rezumatul regocierilor. May a fost invitată să vină să se exprime dacă doreşte înainte de această cină de lucru, însă intervenţia sa nu a fost confirmată încă.

O avansare importantă în această seară ar permite să se ia în calcul un „summit extraordinar” în noiembrie în vederea ”finalizării” unui eventual acord, potrivit lui Tusk.

„Adevărata problemă este să aflăm de ce marjă de manevră politică” dispune de-acum May în găsirea unui compromis, a apreciat un oficial european.

„Va face ea un salt îndrăzneţ (în negocieri)? Sau va tărăgăna?”, se întreabă el.

Theresa May „nu are o majoritate pentru vreun fel de acord”, îşi exprimă temerea o sursă diplomatică franceză, apreciind că conducătoarea britanică, „încăpăţânată ca un măgar”, „nu cade pentru că nimeni nu vrea postul”.

Un Brexit fără acord ar putea să antreneze o recesiune economică în Regatul Unit în 2019, a avertizat joi Banca britanică RBS.

 


FOTO: Guliver / Getty Images