UE investeşte peste 600 milioane euro în infrastructura energetică

Elena Marinescu 09/12/2022 | 18:38 Ştiri
UE investeşte peste 600 milioane euro în infrastructura energetică

Uniunea Europeană va investi 602 milioane euro din Mecanismul pentru interconectarea Europei în opt proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică, pentru a atinge obiectivele stabilite în planul REPowerEU şi în Pactul verde european, anunţă Comisia Europeană.

Investiţia se va efectua conform rezultatelor unei cereri de proiecte lansate la 18 mai, în paralel cu planul REPowerEU, mai indică comunicatul de presă al Comisiei Europene.

„Îmbunătăţirea interconexiunilor transfrontaliere este o condiţie prealabilă pentru o tranziţie către o energie curată, deoarece acestea consolidează piaţa noastră comună a energiei şi facilitează integrarea energiei din surse regenerabile în reţea. Rezilienţa infrastructurii energetice este, de asemenea, esenţială pentru securitatea aprovizionării UE şi pentru îndeplinirea angajamentului nostru de a opri importurile de gaze din Rusia cât mai curând posibil”, a afirmat, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, potrivit sursei citate.

Aceste fonduri vor finanţa proiecte în domenii precum energia electrică (dintre care unul privind reţelele electrice inteligente), reţelele de CO2, stocarea subterană a gazelor, precum şi pentru un terminal GNL offshore. Acestea sunt împărţite între nouă state membre (Belgia, Croaţia, Franţa, Irlanda, Italia, Austria, Polonia, România şi Slovenia) şi Tunisia.