UE a semnat un contract cu Moderna pentru 160 de milioane de doze de vaccin COVID-19

NewMoney 24/11/2020 | 16:43 Ştiri
UE a semnat un contract cu Moderna pentru 160 de milioane de doze de vaccin COVID-19

Uniunea Europeană a încheiat un contract pentru 160 de milioane de doze de vaccin anti-Covid cu gigantul american Moderna, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

„Sunt fericită să anunț că astăzi am aprobat un nou contract pentru a asigura un alt vaccin COVID-19 pentru europeni. Acest contract ne permite să cumpărăm până la 160 de milioane de doze dintr-un vaccin produs de Moderna. Conform rezultatelor studiilor clinice, acest vaccin ar putea fi extrem de eficient împotriva COVID-19. Odată ce vaccinul se va dovedi într-adevăr sigur și eficient, fiecare stat membru îl va primi în același timp, proporțional, în aceleași condiții”, a declarat Ursula von der Leyen într-o declarație de presă.

Preşedinta Comisiei a evocat, de asemenea, un al şaptelea contract de achiziţionare a unui vaccin împotriva COVID-19, însă nu a făcut nicio altă precizare.

Înainte de acest anunţ, Comisia a semnat cinci contracte prin care precomandă vaccinuri împotriva COVID-19, şi anume cu grupurile suedezo-britanic AstraZeneca şi britanic Johnson & Johnson (până la 400 de milioane de doze de la fiecare), cu grupul franco-britanic Sanofi-GSK (până la 300 de milioane de doze), cu alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech (până la 300 de milioane de doze) şi compania germană CureVac (până la 405 milioane de doze).

Aceste livrări vor avea loc însă după ce vaccinurile se vor dovedi sigure şi eficiente.

Distribuirea oricărui vaccin are loc numai după unda verde a autorităţii de reglementare, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Uniunea Europeană (UE) a evocat până acum ”începutul lui 2021” în privinţa distribuirii primelor doze.