Ucraina, acuzată de Rusia că depozitează armele primite din Occident în centralele nucleare

Elena Marinescu 23/01/2023 | 18:39 Ştiri
Ucraina, acuzată de Rusia că depozitează armele primite din Occident în centralele nucleare

Serviciul de informaţii externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni Ucraina că depozitează arme furnizate de Occident în centralele nucleare din ţară, dar nu a furnizat nicio dovadă în acest sens, relatează Reuters.

SVR afirmă într-un comunicat că lansatoare de rachete HIMARS, sisteme de apărare aeriană şi muniţie de artilerie furnizate de SUA au fost livrate la centrala nucleară Rivne din nord-vestul Ucrainei. „Forţele armate ucrainene depozitează arme şi muniţii furnizate de Occident pe teritoriul centralelor nucleare”, a declarat SVR, precizând că un transport de arme către centrala electrică Rivne a avut loc în ultima săptămână din decembrie, potrivit sursei citate de News.ro.

Întrebat luni despre acest raport, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că asta demonstrează importanţa menţinerii dialogului cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al Naţiunilor Unite. Cu toate acestea, Peskov a declarat că în prezent nu există planuri pentru o întâlnire între şeful AIEA, Rafael Grossi, şi preşedintele Vladimir Putin.

Numeroasele centrale nucleare din Ucraina au fost în centrul atenţiei încă de la începutul conflictului. Încă din primele ore ale invaziei, forţele ruse au venit la centrala nucleară de la Ceornobîl, scoasă din uz, şi s-au instalat acolo. Apoi, au capturat centrala nucleară Zaporojie – cea mai mare din Europa.

Atât Kievul, cât şi Moscova s-au acuzat reciproc că au bombardat centrala de la Zaporiojie, iar Ucraina a acuzat, la rândul său, Rusia foloseşte situl ca depozit de arme. AIEA şi-a exprimat îngrijorarea gravă cu privire la atacurile din apropierea centralei, avertizând asupra riscului unui dezastru nuclear.