Ştiri

Ucraina a reluat exporturile de cereale prin portul de la Odesa

Ucraina a reluat luni exporturile de cereale pe mare odată cu plecarea unei nave încărcate cu porumb din portul Odesa, în conformitate cu termenii unui acord internaţional semnat la Istanbul cu Rusia, a anunţat Ministerul turc al Apărării, transmite Agerpres.ro.

„Nava cargo Razoni sub pavilion panamez a părăsit portul Odesa la ora 6:17 GMT cu destinaţia portul Tripoli din Liban. Nava este aşteptată să sosească la Istanbul în data de 2 august şi îşi va continua marşul spre destinaţie, după inspecţiile care vor fi efectuate la Istanbulul”, a adăugat Ministerul turc al Apărării.

Potrivit ministrului ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov nava este încărcată cu 26.000 de tone de porumb.

„Prima navă cu cereale după #RussianAggression a plecat din port. Graţie sprijinului tuturor ţărilor partener şi ONU am putut implementa în totalitate acordul semnat la Istanbul”, a scris Oleksandr Kubrakov pe contul său de Twitter. „În porturile din regiunea Odesa sunt alte 16 nave care aşteaptă să le vină rândul. Aceste nave au fost blocate de la debutul invaziei ruseşti. Deblocarea porturilor va oferi venituri în valută de cel puţin un miliard de dolari pentru economie şi oportunitatea pentru sectorul agricol să înceapă să îşi facă planuri pentru sezonul de anul următor”, a adăugat Kubrakov.

La data de 22 iulie, Rusia şi Ucraina au semnat, la Istanbul, un acord cu privire la instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina. Acordul va fi valabil timp de ‘120 de zile’, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

Navele şi încărcătura ar urma să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC), care a fost inaugurat oficial săptămâna trecută la Istanbul, conform acordului semnat pe 22 iulie de Ucraina şi Rusia, cu medierea Turciei şi a ONU.

Andrei Dumitru

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

3 zile ago

Acest website folosește cookies