Turistul străin cheltuie 2.400 de lei când vine în România, mai puțin decât în 2015

Gabriel Bucur 15/12/2016 | 15:26 Ştiri
Turistul străin cheltuie 2.400 de lei când vine în România, mai puțin decât în 2015

Primele nouă luni ale anului au adus aproape 1,93 milioane de turiști străini care s-au cazat în hotelurile și pensiunile din România. Cheltuielile totale ale acestora au depășit 4,61 miliarde de lei, iar un turist a scos din portofel, în medie, 2.392 de lei, pe durata vizitei, anunță Institutul Național de Statistică (INS).

Față de aceeași perioadă din 2015, se constată o creștere a numărului de turiști străini și a sumei cheltuielilor totale. Anul trecut, în primele nouă luni, s-au cazat în România aproape 1,75 de milioane de străini, care au plătit pentru sejururi peste 4,36 de miliarde de lei, de unde rezultă o medie de 2.490 de lei pe persoană, mai mare decât cea din acest an.

Motivul vizitei pentru puțin peste jumătate din străinii care au ales un sejur în țara noastră, în perioada ianuarie-septembrie 2016, ține de afaceri și participări la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții. Această categorie de turiști a cheltuit și cel mai mult – 57,3% din suma totală plătită de străinii cazați în țara noastră, informează INS.

Pe de altă parte, restul turiștilor străini au venit în scop particular, majoritatea – pentru călătorii de vacanță, dar și pentru cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități.

Un turist străin din doi și-a organizat sejurul în România prin agenții de turism, iar unu din trei s-a ocupat singur de acest aspect. Peste 70% din turiștii străini au venit cu avionul, în vreme ce 14% au ales autoturismele personale, iar 10% – autocare și autobuze.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.