Turiștii străini au cheltuit anul trecut în România aproape 2.400 de lei de persoană, cu 100 de lei peste salariul mediu

Florel Manu 17/03/2017 | 14:00 Ştiri
Turiștii străini au cheltuit anul trecut în România aproape 2.400 de lei de persoană, cu 100 de lei peste salariul mediu

Încă necunoscută de turiștii străini, România a început să atragă anul trecut, din afara țării, 2,46 milioane de vizitatori, cu 240.000 mai mulți față de 2015. Potrivit Institutului Național de Statistică, aceștia au cheltuit în medie 2.397 de lei pe sejur, cu aproape 100 de lei mai mult decât salariul mediu înregistrat în luna ianuarie în România.

Turiștii care ne-au vizitat țara au cheltuit, în total, 5,92 miliarde de lei (circa 1,3 miliarde de euro). Cei mai mulți turiști străini, 57,6% au vizitat România în scop de afaceri, iar cei care au călătorit în scop particular au fost în proporție de 42,4%. Călătoriile în scop particular reprezintă vacanţele, sesiunile de cumpărături, evenimente culturale şi sportive, tratamente medicale, vizitarea prietenilor şi rudelor sau doar tranzit. Din turiștii veniți cu afaceri în România, peste 55% au cheltuit banii pe închirierea de mașini.

Din totalul cheltuielilor turiștilor străini, 17% s-au dus pe restaurante și baruri, în timp ce 11,7% au fost alocați cumpărăturilor. Aprope trei sferturi din vizittatorii străini (74,9%) au venit în România cu avionul, 14,3% cu propriile mașini, iar restul cu autocare, trenuri, pe cale fluvială sau cu motocicletele.

România este încă pe departe de a se ridica la nivelul Bulgariei, unde anul trecut numărul de turiști străini, peste opt milioane, au depășit populația țării, care este de 7,15 milioane de locuitori.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.