Cum ar putea fi afectată România de o criză în care ar putea intra Turcia, a 13-a cea mai mare economie din lume

Alexandra Pele 28/08/2018 | 13:27 Financiar
Cum ar putea fi afectată România de o criză în care ar putea intra Turcia, a 13-a cea mai mare economie din lume

 

Turcia este a 13-a cea mai mare economie din lume, iar problemele cu care se confruntă ar putea avea repercusiuni și asupra României.

Acest articol a apărut în numărul 47 (27 august – 9 septembrie) al revistei NewMoney

Lira turcească și-a pierdut 40% din va­loa­re în acest an, iar în prima jumătate a lunii august a avut parte de șocuri masive, pe fondul unor tensiuni dintre Guvernul de la Ankara și Casa Albă. Panica s-a răspândit cu repeziciune pe piețele bur­siere globale, în contextul în care pră­bușirea monedei este doar o conse­cință a unor probleme structurale complicate. Investitorii privesc cu neîncredere modul în care sunt luate deciziile economice și monetare. Marea lor temere este că si­tua­ția poate scăpa oricând de sub control, dar și că Turcia nu va cădea singură.

„În cel mai conservator scenariu, Turcia va suferi o criză economică. Există, de asemenea, un risc foarte mare să intre în incapacitatea de a-și plăti datoria străină, fie cea privată, fie cea publică (estimată la circa 40% din PIB, n.r.)“, spune, pentru NewMoney, John Hardy, director de stra­tegie valutară la banca daneză de inves­tiții Saxo Bank.

Și, deși Turcia pare izolată, riscul de con­tagiune nu poate fi ignorat. Iar contagiunea este de cele mai multe ori „eva­zivă“. Ea poate surprinde, căpătând o am­ploare aproape imposibil de anticipat, sau se poate „răsufla“, consumându-se ra­pid și fără prea mari pagube. Econo­miștii nu se feresc totuși să afirme că sta­tele emergente ar putea fi afectate de o criză a lirei, și a Turciei, în ansamblu. De altfel, randul din Africa de Sud, rubla ru­sească și rupia indiană s-au depreciat pe fondul tensiunilor legate de tarifele vamale impuse recent de Statele Unite asupra unor categorii de produse turcești.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.