Turcia ar putea aproba aderarea Suediei la NATO

NewMoney 26/12/2023 | 19:48 Ştiri
Turcia ar putea aproba aderarea Suediei la NATO

Comisia pentru Afaceri Externe din parlamentul turc a aprobat pe 26 decembrie cererea Suediei de a adera la NATO după luni de întârzieri, depășind un alt obstacol în procesul de aderare a țării nordice, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina de anul trecut, transmite Yahoo News care citează AFP.

Candidatura Suediei la NATO a fost blocată pe fondul opoziției Turciei și Ungariei și, recent, s-a complicat și mai mult după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a legat-o de cererea Ankarei pentru achiziția de avioane de luptă F-16 de la aliatului său, Statele Unite.

Suedia și Finlanda au renunțat la zeci de ani de nealiniere militară și au căutat să se alăture organizației de apărare conduse de SUA după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Ofertele lor au câștigat acordul rapid de la toți membrii NATO, cu excepția Turciei și Ungariei. Cei doi au cedat în cele din urmă, iar Finlanda a fost acceptată ca al 31-lea membru al NATO în aprilie.

Turcia și Ungaria rămân singurii membri ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord care au rămas să ratifice oferta Suediei la 19 luni după ce aceasta a solicitat aderarea. Pe 26 decembrie, comisia de afaceri externe a parlamentului turc a aprobat măsura.

„Protocolul (cu privire la aderarea Suediei la NATO) a fost aprobat de comitet”, a declarat pentru AFP, după vot, parlamentarul partidului de opoziție CHP, Utku Cakirozer, membru al comisiei de afaceri externe.

Mișcarea deschide calea către un vot în plenul parlamentului, unde alianța de guvernământ a lui Erdogan deține majoritatea mandatelor.