Tudor Ciuhodaru: România va putea beneficia de teste rapide cu finanțare europeană

Elena Marinescu 26/10/2020 | 18:35 Ştiri
Tudor Ciuhodaru: România va putea beneficia de teste rapide cu finanțare europeană

România va putea beneficia de teste rapide cu finanțare europeană pentru noul coronavirus, după cum anunţă europarlamentarul Tudor Ciuhodaru. Astfel, între 15 şi 22 de milioane de teste vor fi disponibile pentru depistarea rapidă a cazurilor de COVID-19. 

Medicul precizează într-o postare pe Facebook că Programul de testare extinsă, gratuită, inclusiv a persoanelor asimptomatice, lansat încă din luna martie spre dezbatere în Parlamentul European, a primit undă verde.

„Programul de Testare Extinsă (!!! gratuită, inclusiv a celor fără simptome) pe care l-am susținut încă din martie (și) în Parlamentul European a primit sprijin la nivel european. 15-22 de milioane de teste vor fi disponibile pentru depistarea rapidă a cazurilor de coronavirus și scăderea răspândirii virusului. Testele rapide pot face diferența (ieftine, ușor de făcut în număr mare, rezultat în 15 minute) și schimbarea urgentă a definiției de caz.

Concret:
1. UE a aprobat alocarea 100 de milioane de euro pentru aceste teste.
2. Pe termen scurt: această măsură va acoperi nevoile noastre imediate.
3. Pe termen mediu: în paralel se poate lansa o achiziție comună ce va permite statelor membre să aibă acces singure la aceste teste.
4. Reprezintă un ajutor major pentru a încetini răspândirea virusului.
5. Toate țările care au avut succes în combaterea pandemiei au aplicat două lucruri simple: testare + izolare
Concret sunt 2 măsuri clare și urgente: identificarea și izolarea fiecărui caz (ancheta epidemiologică și testare extinsă) și creșterea numărului de teste (schimbarea definiției de caz)!”, explică dr. Tudor Ciuhodaru.