Trupul dictatorului Franco a fost exhumat din mausoleul său

NewMoney 24/10/2019 | 16:33 Ştiri
Trupul dictatorului Franco a fost exhumat din mausoleul său

Trupul îmbălsămat al fostului dictator spaniol Francisco Franco a fost exhumat joi din impunătoarea basilică săpată în stânca mausoleului din ”Valea celor Căzuţi” (Valle de los Caidos), transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Sicriul a fost purtat de opt membri ai familiei lui Franco, printre care şi strănepotul său Louis de Bourbon, văr îndepărtat al regelui Felipe al VI-lea al Spaniei, şi este transportat cu elicopterul către cimitirul Mingorrubio El Pardo din nordul Madridului, unde este înmormântată şi soţia fostului dictator.

De ce a fost exhumat Franco

Exhumarea lui Franco a fost precedată de dispute politice şi legale care au readus în atenţie diviziuni din societate. Descendenţii fostului dictator s-au opus exhumării acestuia, dar justiţia nu le-a dat câştig de cauză, în timp ce guvernul de la Madrid a insistat pentru mutarea rămăşiţelor lui Franco pentru a face din mausoleul din ”Valea celor Căzuţi” un monument al reconcilierii naţionale.

Premierul socialist Pedro Sanchez a făcut din transferul rămăşiţelor lui „Caudillo” o prioritate încă de la venirea sa la putere, în iunie 2018, pentru ca acest mausoleu, fără echivalent în alte ţări din Europa Occidentală care au fost conduse de dictatori, să nu poată să mai fie un ”loc de apologie” a franchismului.

Promisă în vara lui 2018, operaţiunea a fost întârziată cu un an de recursuri în justiţie ale descendenţilor dictatorului, care a preluat în 1936 conducerea unei revolte militare împotriva Guvernului republican ales şi a condus o reprimare sângeroasă după victorie.

Cu mai puţin de trei săptămâni înaintea alegerilor legislative de la 10 noiembrie, criticii lui Sanchez, atât de dreapta, cât şi de stânga, îl acuză de faptul că face din această exhumare un argument electoral, în contextul în care manifestaţii violente în Catalonia l-au pus pe socialist în dificultate.

”Exhumarea rămăşiţelor lui Franco trebuie să ne ajute să reflectăm la ceea ce înseamnă aceasta pentru imaginea ţării noastre şi pentru democraţie”, a scris pe Twitter vicepremierul Carmen Calvo.

Valea celor Căzuți

Ordonată de Franco în 1940 pentru a-şi sărbători ”glorioasa Cruciadă” catolică împotriva republicanilor ”fără Dumnezeu”, construirea „Valle de los Caidos” (”Valea celor Căzuţi”) a durat aproape 20 de ani şi a fost realizată de mii de deţinuţi politici.

Acest complex monumental este dominat de o cruce de 150 de metri înălţime, vizibilă pe rază de zeci de kilometri.

În numele unei pretinse ”reconcilieri naţionale”, „Caudillo” a pus să fie transferate aici cadavrele a peste 30.000 de victime ale Războiului Civil, atât franchişti, cât şi republicani, exhumate din cimitire şi gropi comune – fără ca familiile lor să fie informate cu privire la acest lucru.

Complexul Valea celor Căzuți. FOTO: AFP/Mediafax

De la moartea sa, în 1975, mormântul său, situat lângă alatarul bazilicii, avea flori mereu.

Socialiştii spanioli încearcă de mult timp să transforme complexul din Valea celor Căzuţi într-un monument dedicat victimelor războiului civil declanşat de Franco şi soldat cu circa o jumătate de milion de morţi.

Francisco Franco a condus Spania de la victoria sa în războiul civil dintre anii 1936 şi 1939 şi până când a murit, în anul 1975.