Trupa de dans iubită de Madonna, Kirk Douglas, Liza Minnelli sau Gregory Peck ajunge și în România

Oana Borviz 18/09/2018 | 16:51 Timp Liber
Trupa de dans iubită de Madonna, Kirk Douglas, Liza Minnelli sau Gregory Peck ajunge și în România

Martha Graham a schimbat pentru totdeauna felul în care oamenii se pot raporta la dans, demonstrând cum această artă poate să dea forme ne­bă­nuite tumultului sufletesc. Acum, ur­mașii ei de la Martha Graham Dance Company continuă să arate lumii întregi forța artei sale, așa cum o vor face la București, pe 19 septembrie.

Acest articol a apărut în numărul 48 (10-23 septembrie) al revistei NewMoney

„Nimănui nu-i pasă dacă nu poți să dansezi bine. Ridică-te și dansează! Marii dansatori sunt mari, nu datorită tehnicii, ci datorită pasiunii lor“, le spunea învățăceilor săi, cu jumătate de secol în urmă, dansatoarea ame­ri­cană Martha Graham (1894 –1991), femeia despre care se spune că a avut o influență asupra dansului modern ase­mănătoare celei pe care au avut-o Picasso asupra artelor vizuale moderne și Stravinski asupra muzicii. Primul artist care a dansat vreodată la Casa Albă, Martha Graham, a revoluționat dansul modern prin felul ei de a vedea această artă ca mod de exprimare a unor dorințe intense, temeri și extazuri interioare, prin interconexiunile pe care le crea între arte, prin creativitatea ei deosebită.

Dansatorii companiei Martha Graham Dance Company, pe care chiar Martha Graham a fondat-o și care astăzi este cea mai veche companie de dans american, îi duc mai departe povestea prin creații construite pe cel mai drag principiu al ei: al dezvăluirii omului interior.

Asta vor face și pe 19 septembrie când, pe scena Teatrului Național din București (TNB), vor prezenta cinci momente coregrafice prin care-și omagiază idolul: „Lunca întunecată“ (Dark Meadow), „Extaz“ (Ekstasis), „Lamentație – Varia­țiuni“ (Lamentation – Variations), „Cursa în labirint“ (Errand into the maze) și „Ținutul împădurit“ (Woodland).

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.