Trump vrea să elimine BMW-urile și Mercedesurile de pe străzile americane. De ce a pus gând rău liderul de la Casa Albă mașinilor germane

Sebastian Popescu 01/06/2018 | 15:34 Ştiri
Trump vrea să elimine BMW-urile și Mercedesurile de pe străzile americane. De ce a pus gând rău liderul de la Casa Albă mașinilor germane

Președintele SUA, Donald Trump, a luat în vizor producătorii germani de automobile și vrea să elimine mașinile nemțești de pe străzile New York-ului, potrivit revistei Wirtschaftswoche, citată de RT.

Jurnaliștii nemți citează o serie de diplomați europeni și americani care susțin că Trump i-ar fi spus președintelui francez Emmanuel Macron că va impune taxe asupra importurilor de autoturisme și le va menține până când nu va mai exista niciun Mercedes pe străzile din New York.

Administrația Trump a pornit săptămâna trecută o anchetă comercială dacă importurile de vehicule au afectat industria auto americană. În urma anchetei, SUA ar putea impune o taxă de 25% asupra autoturismelor de import, pe aceleași motive de „securitate națională” pe care Washingtonul le invoca în martie, când a decis să taxeze importurile importurile de oţel şi aluminiu din UE, Canada și Mexic, notează Reuters.

Nu este prima dată când Donald Trump declară război producătorilor nemți de autoturisme. În 2017, acesta declara că vrea să impună o taxă de 35% asupra mașinilor produse în afara SUA. O astfel de măsură ar putea distruge exporturile industriei auto din Germania, care deține 90% din piața autoturismelor premium din SUA și este principalul exportator din Uniunea Europeană în State.

Nemții exportat anul trecut 657.000 de vehicule în America de Nord, iar exporturile totale de componente auto, mașini, motoare, precum și vehicule second-hand se ridică la o valoare totală de 31,2 miliarde de euro în 2016. În acest timp, importurile din Statele Unite în Germania se ridică la doar 7,4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă un deficit comercial de 23,8 miliarde de euro, arată ultimele date disponibile ale asociației din industria auto germană VDA.

Washingtonul a anunţat că de la 1 iunie va fi impusă o taxă de 25% pentru importurile de oţel şi 10% pentru importurile de aluminiu din Uniunea Europeană, Canada şi Mexic. Noile taxe vor intra în vigoare începând cu 1 iunie, scrie News.ro. Motivul invocat de Administrația Trump pentru impunerea celor două taxe îl reprezintă „securitatea națională”.


Foto: Mediafax