Trump, condamnat la plata a două milioane de dolari

NewMoney 08/11/2019 | 15:35 Ştiri
Trump, condamnat la plata a două milioane de dolari

Donald Trump a fost conamnat de un tribunal de la New York să plătească suma de două milioane de dolari reprezentând reparaţii, în cadrul unui acord amiabil, din cauză că şi-a folosit fundaţia – Trump Foundation – ca instrument politic, relatează AFP.

Procurorul statului New York a atacat în justiţie fundaţia şi pe administratorii acesteia în iunie 2018, acuzându-l pe Trump de faptul că a folosit această orgaizaţie în scopuri personale şi nu pentru a face acte de caritate.

Donald Trump spune că n-a greșit cu nimic

În pofida faptului că preşedintele american a dat asigurări în mai multe rânduri că nu a comis vreo infracţiune în acest dosar, Trump a încheiat – la fel ca  trei dintre copiii săi, şi anume Donald Jr, Eric şi Ivanka – un acord amiabil cu procurorul Letitia James, pentru ca aceasta să pună capăt procedurii, potrivit unor documente depuse la dosar.

Ultima parte a acestui acord vizează o gală de caritate organizată în ianuarie 2016 în Iowa.

Evenimentul a fost gestionat, de fapt, de echipa sa de campanie. Suma de 2,8 milioane de dolari – strânsă în cursul acestei gale – doar a tranzitat fundaţia, folosită ca instrument de campanie de către Donald Trump.

Banii au fost daţi, până la urmă, unor asociaţii de susţinere a veteranilor, însă procurorul a denunţat un amestec între activităţile politică şi umanitară, într-o demostraţie publică a generozităţii lui Donald Trump.

Pentru a sancţiona nerespectarea de către Trump a obligaţiilor sale de administrator de fundaţie, o judecătoare de la Curtea Supremă a statului New York, Saliann Scarpulla, l-a condamnat pe preşedintele Statelor Unite la plata sumei de două milioane de dolari reparaţii.

Fondurile se vor duce la asociații de caritate

Aceste fonduri urmează să fie împărţite unui număr de opt asociaţii de caritate, au anunţat serviciile procurorului James într-un comunicat.

”Procurorul New Yorkului denaturează în mod voit acest acord, în scopuri politice”, a denunţat joi preşedintele american într-un comuncat publicat pe Twitter.

”Eu sunt singura persoană pe care o cunosc, poate singura persoană din lume care poate da mulţi bani operelor de caritate (…) şi care să fie atacată de politicieni din statul New York”, s-a apărat el.

Potrivit procurorului James, Trump ”recunoate personal că a folosit în mod necuvenit fonduri ale fundaţiei”.

Potrivit hotărârii, Donald Trump şi-a asumat mai multe angajamente în faţa Curţii prin care ”comportamentul care a generat această acţiune să nu se mai repete în viitor”.

Fundaţia a fost dizolvatăîn mod oficial în decembrie 2018.