Trotinetele electrice Bolt răsturnate vor spune „Mulțumesc!” atunci când sunt ridicate în poziție verticală

Andrei Dumitru 14/03/2023 | 10:37 Ştiri
Trotinetele electrice Bolt răsturnate vor spune „Mulțumesc!” atunci când sunt ridicate în poziție verticală

Bolt, cel mai mare operator de micromobilitate din Europa, introduce o funcție prin care trotinetele electrice răsturnate spun „Mulțumesc!” atunci când sunt ridicate înapoi în poziție verticală. Soluția folosește senzorii încorporați, care evaluează poziția vehiculului, iar atunci când o persoană intervine și ridică o trotinetă căzută, sistemul de atenționare sonoră va răspunde în semn de mulțumire. Pe lângă noua funcție, care are rolul de a îmbunătăți comportamentul utilizatorilor, Bolt testează și un sistem de parcare pe bază de AI.

„Bolt dezvoltă constant tehnologii create pentru a aduce un plus de siguranță și confort atât utilizatorilor de trotinete electrice, cât și celorlalți participanți la trafic. Prin noua funcție urmărim să reducem numărul trotinetelor răsturnate, care – la rândul lor – pot încuraja actele de vandalism: uneori, trotinetele sunt parcate în poziții incorecte sau culcate la pământ, blocând accesul sau reprezentând un pericol pentru pietoni. Sperăm ca abilitatea vehiculului de a spune Mulțumesc! va încuraja oamenii să acționeze în spirit civic și să ridice trotinetele lăsate în poziții incorecte, contribuind astfel la reducerea efectelor negative ale vandalismului”, spune Călin Leuștean, Micromobility Manager Bolt România.

Potrivit art. 253, alineatul 1 din noul Cod penal, actualizat în 2023: „Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun aparținând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum și înlăturarea măsurilor luate, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”. Așadar, conform noii legislații, persoanele care distrug trotinete electrice riscă dosar penal.

Pe lângă această funcție, Bolt testează și un sistem de verificare a parcării pe bază de AI, care automatizează procesul de analiză a imaginii unei trotinete staționate. Toate aceste măsuri au rolul de a încuraja un comportament adecvat și de a reduce actele de vandalism. Noua funcție este disponibilă pe modelele de trotinete electrice Bolt 4, operaționale în toate cele 15 orașe în care compania este prezentă cu serviciile de micromobilitate: București, Cluj-Napoca, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Arad, Galați, Brașov, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Botoșani, Piatra Neamț.