Trei spanioli au renunțat la funcții de top, iar acum investesc în imobilarele din România

Bianca Dobrescu 01/02/2019 | 11:59 Oameni
Trei spanioli au renunțat la funcții de top, iar acum investesc în imobilarele din România

Au renunțat la funcții de top și au pus bazele unuia dintre cele mai importante grupuri de tip boutique din imobiliarul românesc. 

Acest articol a apărut în numărul 57 (21 ianuarie – 3 februarie 2019) al revistei NewMoney

Pe strada Erou Iancu Nicolae, lângă Badsi Nissan, showroomul ansamblului rezidențial Tra­s­tevere poate trece cu ușurință neobservat. Străzile înguste și traficul ușor aglo­me­rat nu îi împiedică însă pe fondatorii grupului Mantor să construiască în zonă un nou proiect, de 54 de apartamente, reprezentând o investiție de apro­ximativ șase milioane de euro. Practic, e locul de unde un dublu licențiat în Drept cu master în comerț extern, un inginer civil și un arhitect tehnic ges­tionează afaceri de sute de milioane de euro. S-au mutat pro­vizoriu lângă șantier și lucrează 14 ore pe zi, dar nu mai târziu de 11.00 p.m., o oră pe care nu-și permit să o depășească de­oa­rece încep să închidă restaurantele și nu ar mai avea unde să meargă la cină.

În dezvoltarea proiectului, cei trei antreprenori aplică un model de business care în Spania a funcționat foarte bine, al așa-numitelor cooperative imobiliare. „În Spania, există o comunitate de oameni care își propune să construiască clădirea în care urmează să locuiască. Aceasta se cheamă cooperativă, cum sunt cele agra­re de pildă. Și, astfel, practic, se eco­no­mi­sește profitul de la dezvoltator. Nu suntem milionari. Nu avem sute de milioane pe care să le investim pentru a dezvolta apartamentele, ci aducem oameni care să finanțeze construcția“, explică Diego Stuyk, unul dintre fondatorii Mantor.

Absolvent de Drept la Universitatea Com­plutense din Madrid și de Afaceri In­terna­țio­nale la Centro Universitario di Villa­nueva, cu un master în comerț exterior la CECO – Centro de Estudios Economicos Y Comerciales, Stuyk a lucrat o perioadă în investment banking, în New York. Spre imobiliare s-a reorientat odată cu pro­pu­nerea de a conduce Facilitec Ro­mânia, sub­sidiara locală a unei companii spa­niole de facility & property management. Printre viitorii săi colaboratori aveau să fie și Tomas Manjon, pe atunci director operațional în cadrul Țiriac Imobiliare, și David Tortosa – fost constructions mana­ger la Țiriac Holdings. S-au intersectat de mai multe ori în diferite pro­iecte, iar în cele din urmă au decis să intre împreună în antreprenoriat. Astfel a apărut compania de construcții Mantor.

Șase luni mai târziu, Diego Stuyk a fost contactat de proprietarii Facilitec. „Mi-au spus atunci că vor să se retragă de pe piața din România, pentru că nu este pro­fitabilă pentru ei. Așadar, ne-am sfătuit și am decis să achiziționăm noi compania“, își amintește acesta. În 2015, anul pre­luării, Facilitec România avea o cifră de afaceri de 500.000 de euro, 12-15 angajați și profit zero. În 2017, vânzările au ajuns la aproape un milion de euro, pentru 2018 estimându-se o cifră de afaceri de un mi­li­on și jumătate de euro.

GRUPUL COMPLET. La trei ani de la în­fiin­țare, Mantor este un grup sub umbrela căruia funcționează patru divizii: Dezvol­tare Imobiliară, Antreprenoriat General, Property & Facility Management și Ame­na­jări Interioare – aceasta din urmă prin Cador, companie fondată în 2014 de ace­lași Stuyk și care a avut în primul an de activitate o cifră de afaceri de 1,5 milioa­ne de euro. Portofoliul, alcătuit din 16 pro­iecte de construcții premium și de lux, însumează peste 500.000 de metri pătrați în Spania și în România. În momentul de față, Mantor execută patru lucrări ca antreprenor general, cu un buget cumulat de circa 7 milioane de euro + TVA. Este vorba despre o clădire în zona Cotroceni, o clădire în Strada Docenților, o clădire în zona Amzei (fosta casă Mița Biciclista) și o fabrică în Urlați, lângă Ploiești.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

După studiile în Filosofie, Bianca Dobrescu intră în presa economică. Mai întâi lucrează la ziarul Bursa, pe urmă la Business Cover, Forbes, Capital, Leaders Reunited și ulterior în cadrul ziarului Adevărul. La NewMoney acoperă subiecte legate de lumea antreprenorială.