Trei spanioli au renunțat la funcții de top, iar acum investesc în imobilarele din România

Bianca Dobrescu 01/02/2019 | 11:59 Oameni
Trei spanioli au renunțat la funcții de top, iar acum investesc în imobilarele din România

Au renunțat la funcții de top și au pus bazele unuia dintre cele mai importante grupuri de tip boutique din imobiliarul românesc. 

Acest articol a apărut în numărul 57 (21 ianuarie – 3 februarie 2019) al revistei NewMoney

Pe strada Erou Iancu Nicolae, lângă Badsi Nissan, showroomul ansamblului rezidențial Tra­s­tevere poate trece cu ușurință neobservat. Străzile înguste și traficul ușor aglo­me­rat nu îi împiedică însă pe fondatorii grupului Mantor să construiască în zonă un nou proiect, de 54 de apartamente, reprezentând o investiție de apro­ximativ șase milioane de euro. Practic, e locul de unde un dublu licențiat în Drept cu master în comerț extern, un inginer civil și un arhitect tehnic ges­tionează afaceri de sute de milioane de euro. S-au mutat pro­vizoriu lângă șantier și lucrează 14 ore pe zi, dar nu mai târziu de 11.00 p.m., o oră pe care nu-și permit să o depășească de­oa­rece încep să închidă restaurantele și nu ar mai avea unde să meargă la cină.

În dezvoltarea proiectului, cei trei antreprenori aplică un model de business care în Spania a funcționat foarte bine, al așa-numitelor cooperative imobiliare. „În Spania, există o comunitate de oameni care își propune să construiască clădirea în care urmează să locuiască. Aceasta se cheamă cooperativă, cum sunt cele agra­re de pildă. Și, astfel, practic, se eco­no­mi­sește profitul de la dezvoltator. Nu suntem milionari. Nu avem sute de milioane pe care să le investim pentru a dezvolta apartamentele, ci aducem oameni care să finanțeze construcția“, explică Diego Stuyk, unul dintre fondatorii Mantor.

Absolvent de Drept la Universitatea Com­plutense din Madrid și de Afaceri In­terna­țio­nale la Centro Universitario di Villa­nueva, cu un master în comerț exterior la CECO – Centro de Estudios Economicos Y Comerciales, Stuyk a lucrat o perioadă în investment banking, în New York. Spre imobiliare s-a reorientat odată cu pro­pu­nerea de a conduce Facilitec Ro­mânia, sub­sidiara locală a unei companii spa­niole de facility & property management. Printre viitorii săi colaboratori aveau să fie și Tomas Manjon, pe atunci director operațional în cadrul Țiriac Imobiliare, și David Tortosa – fost constructions mana­ger la Țiriac Holdings. S-au intersectat de mai multe ori în diferite pro­iecte, iar în cele din urmă au decis să intre împreună în antreprenoriat. Astfel a apărut compania de construcții Mantor.

Șase luni mai târziu, Diego Stuyk a fost contactat de proprietarii Facilitec. „Mi-au spus atunci că vor să se retragă de pe piața din România, pentru că nu este pro­fitabilă pentru ei. Așadar, ne-am sfătuit și am decis să achiziționăm noi compania“, își amintește acesta. În 2015, anul pre­luării, Facilitec România avea o cifră de afaceri de 500.000 de euro, 12-15 angajați și profit zero. În 2017, vânzările au ajuns la aproape un milion de euro, pentru 2018 estimându-se o cifră de afaceri de un mi­li­on și jumătate de euro.

GRUPUL COMPLET. La trei ani de la în­fiin­țare, Mantor este un grup sub umbrela căruia funcționează patru divizii: Dezvol­tare Imobiliară, Antreprenoriat General, Property & Facility Management și Ame­na­jări Interioare – aceasta din urmă prin Cador, companie fondată în 2014 de ace­lași Stuyk și care a avut în primul an de activitate o cifră de afaceri de 1,5 milioa­ne de euro. Portofoliul, alcătuit din 16 pro­iecte de construcții premium și de lux, însumează peste 500.000 de metri pătrați în Spania și în România. În momentul de față, Mantor execută patru lucrări ca antreprenor general, cu un buget cumulat de circa 7 milioane de euro + TVA. Este vorba despre o clădire în zona Cotroceni, o clădire în Strada Docenților, o clădire în zona Amzei (fosta casă Mița Biciclista) și o fabrică în Urlați, lângă Ploiești.

Cu o echipă de 50 de persoane, Mantor administrează proprietăți de lux precum Willbrook Residential (Oxford Gardens, Green Gate, Zodiac, Zenith, Grace Garden, North Star & Rose Garden), Natura Re­si­dence, Rovere Exclusive Concept, Amber Residence, Alia Apartments, Amfi­teatru Residence, Lacul Tei 31-33 sau Me­tropolitan Residence.

„În afaceri trebuie să cauți un partener care să te completeze. Să facă ce nu faci tu. Suntem trei profiluri diferite, însă îm­preună suntem compleți. Acesta este cel mai important lucru atunci când vrei să dezvolți un business“, spun la unison cei trei antreprenori.

Absolvent al Universității Politehnica din Madrid, cu specializare în Inginerie Civilă, Tomas Manjon a urmat și Dreptul la Universitatea Complutense din Madrid. În România a ajuns la începutul lui 2007, în calitate de country manager al grupului spaniol GEA 21, a petrecut apoi patru ani alături de Țiriac Imobiliare, iar acum coor­donează operațiunile Mantor și segmentul de business development.

Despre perioada sa în grupul Țiriac spune că l-a ajutat foarte mult pe plan profesional. „Am învățat perseverență și constanță. La familia Țiriac am văzut că dacă vrei cu adevărat să ajungi undeva, vei ajunge. Pe sus, pe jos, pe alături, dar ajungi. Tot timpul apar probleme, însă treci peste“, măr­tu­risește spaniolul. În Ro­mânia, adaugă el, oamenii sunt foarte primitori. Însă în mediul de afaceri trebuie să fii foarte atent, „pentru că este destul de agresiv, multă lume vine aici și pleacă după câteva luni“.

Cât despre cel de-al treilea acționar, David Tortosa, acesta este inginer cons­tructor, licențiat la Escuela Politecnica Su­perior – EPSAlicante, și coordonează activitățile de construcții ale grupului, implicându-se în fiecare etapă, de la con­cepție până la planificare și finalizare. A venit în România în 2008, iar de atunci face lunar naveta între București și Elche.

Dacă ar fi să-și amintească cel mai bun sfat pe care l-a primit vreodată, ar fi acela să se orienteze către un segment puternic. „Mulți încep un business într-un sector care nu are potențial. Degeaba lucrezi 14 ore pe zi la un business pe care nu-l poți crește. Atunci ne-am uitat la domeniul imobiliar“, spune David Tortosa, adău­gând că, în opinia sa, România are un po­tențial de creștere enorm pe zona de servicii. Fără a mai vorbi de imobiliare.

 

Din pasiune

Dincolo de business, fondatorii grupului Mantor sunt oameni care investesc resurse semnificative în pasiunile lor.

 

  • Artă. Diego Stuyk vine dintr-o familie cu un puternic background în zona de art dealership din Spania, însă el a ales un alt drum. Antreprenorul prac­tică peste opt sporturi de apă și de uscat și este pasionat, în spiritul familiei, de artă.
  • Sport. Tomas Manjon a practicat fotbalul vreme de 15 ani, inclusiv ca jucător al echipei de juniori a clubului spa­niol Real Madrid. De asemenea, a jucat rugby timp de șapte ani, bene­ficiind de burse sportive de la Universitatea Complutense din Madrid și de la Universitatea Politehnica din Madrid. Este vorba despre o perioadă în care a obținut titlul de campion al Spaniei, cât și de campion al regiunii ÎIe de France, în cadrul unui stagiu internațional de studii.
  • Culinar. Despre David Tortosa se spune că gătește extraordinar de bine, iar cea mai mare realizare a sa a fost o paella pentru 70 de prieteni.

FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

După studiile în Filosofie, Bianca Dobrescu intră în presa economică. Mai întâi lucrează la ziarul Bursa, pe urmă la Business Cover, Forbes, Capital, Leaders Reunited și ulterior în cadrul ziarului Adevărul. La NewMoney acoperă subiecte legate de lumea antreprenorială.