Trei producții noi despre inutilitatea războiului

Oana Borviz 08/04/2022 | 10:44 Timp Liber
Trei producții noi despre inutilitatea războiului

Un război este iadul pe pământ și despre acest iad vorbesc atâtea filme care au reușit să aducă la lumină și minunile pe care unii le fac în vremuri de coș­mar. Trei astfel de filme, ce vor avea premie­rele în acest an, surprind contrastul zdro­­bitor dintre uman și inuman pe timp de război.

„Un film bun ne poate învăța să nu repe­tăm ​​greșelile trecutului“, scria, în urmă cu un an, un jurnalist în Esquire. Iar acest lucru este, probabil, cel mai valabil în cazul filmelor despre război, căci ele surprind cel mai bine natura umană în vre­muri întunecate.

Astfel de filme ne arată consecințele devastatoare ale războaielor, ne amintesc cât de zdrobitoare sunt ele, cât rău fac omenirii, spulberând țări, culturi, spirite, marcând viitorul și psihicul nostru. Dar tot aceste filme ne învață și cum să su­pra­viețuim, cum să rămânem umani și empatici, cum să păstrăm vie speranța și cum să ne resetăm viețile, chiar și după astfel de orori. Anul acesta au apărut și urmează să apară mai multe lungmetraje ce au la bază povești (ficționale sau ade­vărate) despre război sau mai exact despre inu­tilitatea războiului.

Am ales trei dintre ele: continuarea unui film care s-a bucurat, în anii ’80, de un succes uriaș; o adaptare a celui mai bine vândut roman german din toate timpurile; un film bazat pe un caz real din Franța ocupată de naziști.

„All Quiet on the Western Front“

Iată că „All Quiet on the Western Front“, romanul clasic al scriitorului german Erich Maria Remarque despre Primul Război Mondial (tradus la noi „Pe frontul de vest nimic nou“), este din nou adaptat la ma­rele ecran, după versiunea lui Lewis Mi­lestone (care a pri­mit și Oscarul pentru cel mai bun film în 1930).

Actorul, regizorul și produ­că­torul german Daniel Brühl (devenit cunoscut odată cu rolul din tragicomedia „Adio, Lenin!“ din 2003) este protagonistul acestei reinterpretări (în limba germană) a celui mai bine vândut roman german din toate timpurile.

„Poate că acțiunea filmului este plasată în 1918, dar ea se referă direct la vremurile noastre și la tonul dezbinător din discursul de astăzi“, crede Daniel Brühl, sub­liniind faptul că „romanul nu a fost nicio­dată povestit din perspectiva țării mele, nu a fost niciodată transformat într-un film de limbă germană“.

Regizat de germanul Edward Berger, „All Quiet on the Western Front“ îi are în centru pe Baumer și pe prietenii săi

Albert și Muller, care se înrolează cu mare entuziasm în armata germană. Odată ajunși, însă, pe frontul de vest, aceștia descoperă groaza și nonsensul războiu­lui, toate preconcepțiile lor legate de duș­man se risipesc, iar singura dorință care le rămâne este ca acest coșmar să se termine cât mai repede.

Premiera filmului va avea loc în acest an pe Netflix.

„Top Gun: Maverick“

După doi ani de amânări din pricina pan­demiei de COVID-19, „Top Gun: Maverick“ va ajunge, în sfârșit, în cinematografele din România în această primăvară, când publicul îl va regăsi pe Tom Cruise (azi în vârstă de 59 de ani) pe scaunul de pilot.

Conti­nuarea originalului din 1986 (unde Cruise era Pete „Maverick“ Mit­chell, un tânăr aviator la Naval Air Station Miramar, din San Diego, care avea să devină unul dintre cei mai buni piloți ai marinei americane), „Top Gun: Maverick“ ni-l arată pe Pete, după aproape 30 de ani, depășind noi limite.

Maverick antrenează o nouă generație de aviatori ai marinei, un detașament de absolvenți Top Gun pentru o misiune spe­cială și riscantă, unde îl întâlnește pe locotenentul Bradley Bradshaw (interpretat de Miles Teller), fiul regretatului său prieten Goose. Întâlnirea îi trezește amintiri, iar Maverick este atras într-o confruntare cu temerile lui cele mai profunde.

Filmat în 2018, „Top Gun: Maverick“ îi readuce în prim-plan și pe Val Kilmer în rolul inițial (Tom „Iceman“ Kazansky) și pe Jennifer Connelly (noua iubită a lui Pete), la care se adaugă personaje noi interpretate de Glen Powell („Figuri ascunse“), Ed Harris („The Tru­man Show“) și Jon Hamm („Mad Men“).

Continuarea va conține, se pare, și noi versiuni ale unor scene din primul film, cum este celebra scenă cu Tom Cruise și Jennifer Connelly pe motocicletă.

Lansarea în cinematografele din România este programată pe 27 mai.

„Wolf Hound“

Un alt film aflat în lucru de aproximativ patru ani este și „Wolf Hound“, un thriller despre o unitate nazistă secretă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care va intra în cinematografe în această vară.

Inspirat de KG-200, o unitate de opera­țiuni speciale Luftwaffe, „Wolf Hound“ își desfășoară acțiunea în Franța ocupată de naziști, în 1944, când unitatea a doborât, a reparat și a pilotat aeronavele aliate ca și cum ar fi fost ale lor.

Debutul în lungmetraj al lui Michael Chait – regizorul mai multor scurtmetraje documentare despre aeronave istorice și despre Garda Națională Aeriană din Michigan –, filmul spune povestea fictivă a căpitanului David Holden (interpretat de James Maslow), un pilot american care a fost doborât în ​​spatele liniilor ina­mice și care luptă să salveze un echipaj al unui bombardier cvadrimotor B-17 Flying Fortress capturat de nemți.

Chait a făcut echipă cu Craig Hosking (pilotul și coordonatorul care a apărut în mai multe filme de acțiune de genul „Dunkirk“, „Spectre“ și „Interstellar: Călătorind prin univers“), cu Westley Gathright (directorul de imagine cu care a lucrat la documentarele sale) și cu Dwayne McClintock (specialist în cinematografie aeriană).

„Faptul că am avut șansa de a spune o poveste atât de puternică este un vis devenit realitate“, mărturisește Michael Chait despre primul lui film, pentru care a colaborat și cu Muzeul Aerului Yankee din Belleville (Michigan), care i-a pus la dispoziție o parte din recuzită.

Filmul ar urma să fie lansat în vara acestui an.