Trei podcasturi pe teme legate de neuroștiință, creativitate și comunicare pe care trebuie să le asculți

Oana Borviz 05/08/2021 | 15:39 Timp Liber
Trei podcasturi pe teme legate de neuroștiință, creativitate și comunicare pe care trebuie să le asculți

Ți-ar prinde bine niște povești de viață care să te inspire, doar că nu prea îți găsești timp pentru asta, nu-i așa? Noi știm trei podcasturi pe teme legate de neuroștiință, creativitate și comunicare. Nu trebuie decât să-ți pui căștile pe urechi și să-ți vezi de ale tale.

Un studiu realizat vara trecută de BRAT (Biroul Român de Audit Transmedia) dezvăluia un lucru uimitor legat de consumul de conținut audio în format digital: 3,2 milioane de români cu vârste cuprinse între 16 și 50 de ani consumă conținut audio online în format podcast.

Asta înseamnă că ceea ce nici nu exista la noi în urmă cu câțiva ani a început să capete o amploare din ce în ce mai mare, oamenii descoperind în podcasturi o modalitate eficientă de a se informa și de a se delecta.

Faptul de a asculta conținut audio pe teme diferite – de la marketing, tehno­lo­gie și business până la cultură, psihologie și dezvoltare personală – a atras din ce în ce mai mulți ascultători care se bucură astfel de libertatea de a face și altceva în timp ce căștile le spun povești.

Realizate de oameni cunoscuți ca Dragoș Pătraru („Starea Nației“) și Andrea Esca („ESCA“), dar și de tineri care au îndrăznit să încerce ceea ce în multe alte țări devenise deja un trend, podcasturile au ajuns să fie și la noi o formă inteligentă de petrecere a timpului liber (sau a timpilor morți), o cale efi­cientă de a ajunge la informație de calitate. În funcție de preferințe și timp, aveți de unde alege. Noi vă recomandăm, pentru început, trei dintre cele care nouă ne-au făcut multe clipe frumoase.

PE BUNE“. Produs de DoR (fosta „Decât o revistă“), „Pe bune“ este printre pri­mele podcasturi de la noi. Găzduit de jurnalista Andreea Vrabie – care recu­noaște că a început acest proiect înre­gis­trân­du-și colegii de redacție –, podcastul este despre viața creativă, neliniștile și bucuriile unor oameni care fac ceea ce le place.

Din 2017, când s-a născut proiectul, au trecut prin studioul „Pe bune“: actrița Ana Ularu, cântărețul Adrian Despot, pro­ducătoarea Ada Solomon, scriitoarea Lavinia Braniște, jurnalista Cristina Bazavan, regizorul Corneliu Porumboiu. S-a vorbit aici despre puterea creației, despre anxie­tate, burnout și sindromul impostorului, despre ce înseamnă să te pui în slujba co­munității, despre social media și despre puterea poveștilor de a vindeca răni.

Premiat de mai multe ori la Webstock (premii acordate celor mai crea­tive pro­iecte și campanii online), „Pe bune“ con­tinuă să se afle pe lista celor mai ascultate podcasturi de la noi.

MIND ARCHITECT“. Lansat în 2019 de Paul Olteanu, Tudor Stoica, Anca An­ghel și Dorin Boabeș, podcastul a ajuns la un milion de ascultări la doar un an de la apariție. Dacă iei în calcul conceptul care stă la baza proiectului – neuroștiință și psihologie aplicate în viața de zi cu zi –, înțelegi și de ce a atras atât de mulți as­cultători (de atunci, podcastul se situează săptămânal în top 10 cele mai ascultate din România, conform Anchor.fm și iTunes Charts).

Pornind de la ideea că mintea fiecăruia dintre noi este diferită, podcasterii propun teme ce ajută la o mai bună înțele­gere de sine, la autoeducare și compasiune pentru caracterul vulnerabil al ființei umane. Misiunea podcastului este, așa cum spune Paul Olteanu (master trainer și coach pe teme de neuroștiință, psihologie, comunicare), „să ne ajute, pe fiecare dintre noi, să trăim vieți mai conștiente și relații mai sănătoase, acasă și la birou“.

Podcasterii „Mind Architect“ discută cu invitați din domenii diverse despre im­por­tanța relațiilor din copilărie, despre cum pot gestiona părinții perioadele dificile ale adolescenților, despre cum arată fericirea și nefericirea din punct de vedere neurochimic și despre dualitatea din capul nostru (pentru care folosesc metafora Elefantului și a Călărețului, pre­luată din cartea lui Jonathan Haidt, „The Happiness Hypothesis“).

ZEST“. A pornit prin 2019 din pofta ne­bună a unui om de comunicare (Sabina Varga) de a discuta despre scris și despre cum poți aduce scrisul mai aproape de oameni. „Aveam o idee care nu-mi dădea pace: să fac interviuri cu oameni care scriu cu poftă și chef“, își amintește Sabina Varga, care a ales titlul după ce a văzut într-o carte de Ray Bradbury („Zen in the Art of Writing“) urmă­toarele: „You have to write with zest and gusto“.

A căutat, de atunci, oameni care scriu în diverse forme – de la scriitori la jur­na­liști, copywriteri, traducători și istorici – și care vorbesc despre felul în care scrisul le-a dat o anumită direcție în viață, i-a adus mai aproape de ei înșiși sau i-a vindecat.

Cezar Paul-Bădescu, Ioana Chicet-Macoveiciuc, Simona Antonescu, Iv cel Naiv, Tatiana Țîbuleac sunt dintre invitații „Zest“ care au vorbit despre puterea scrisului, despre disciplină, despre cât de important este să dai scrisul jos de pe pie­destal.