Trei documentare pe care merită să le vezi

Oana Borviz 19/06/2020 | 15:44 Timp Liber
Trei documentare pe care merită să le vezi

Dacă documentarul este unul din ge­nurile tale preferate de film, atunci cele trei recomandate mai jos nu vor aștepta prea mult să fie descoperite. Nu știm dacă sunt cele mai bune titluri ale lui 2020, dar cu siguranță sunt unele care ridică întrebări și descătu­șează suflete.

Primul este bazat pe turneul de promo­vare a unui bestseller senzațional, semnat de o fostă primă doamnă. Cel de-al doilea este un studiu de caz interesant despre una dintre cele mai admirate femei din lume. Al treilea abordează, din­tr-o perspectivă cu totul nouă, subiectul știrilor false.

Toate aceste documentare, de curând lansate în mediul online, sunt viziuni interesante asupra vieții unor per­­soane publice (Michelle Obama, Hillary Clinton) și a unor oameni simpli, victime ale dezinformării.

Prin ele aflăm despre suflete tari care și-au croit drum spre visurile lor doar prin strădanie și credință, dar și despre aceia care pot deveni victimele unui tip de notorietate ce poate costa, în unele cazuri, vieți omenești. Și învățăm, o dată în plus, cât de vulnerabilă și puternică poate fi ființa umană în fața vieții.

BECOMING“

Cei care ați citit cartea lui Michelle Obama, „Povestea mea“ – devenită bestseller internațional în doar câteva zile de la lansarea din 2018 și tradusă și la noi de Editura Litera –, veți descoperi o poveste familiară în proas­pătul documentar lansat de Netflix cu numele „Becoming“. Regizat de Nadia Hallgren – cineastă care a mai lucrat cu Obama și ale cărei creații cinematografice au avut ca teme sistemul de asis­tență maternală, drepturile LGBT în comunitatea de culoare, un proces penal de război în Sierra Leone –, filmul face o incursiune în viața personală a lui Michelle Obama dintr-o perspectivă inte­resantă.

Pornind de la turneul de promovare a cărții, desfășurat în 34 de orașe între 2018 și 2019, acesta mixează imagini cu mesaje emoționante ale lui Michelle către comunități, cu moderatori înfocați precum Stephen Colbert, Gayle King și Reese Witherspoon, cu imagini de ar­hivă, interviuri cu familia și cei apro­piați.

Astfel se conturează portretul unei femei inteligente, empatice și pline de compasiune, care a învățat încă de

mică să „asculte sunetul strădaniei“. „Be­coming“ ne arată copila timidă care învăța să cânte la pian într-o casă din cartierul South Side din Chicago, ado­lescenta supărată pe profesorul de liceu care i-a spus că nu e destul de deșteaptă pentru a merge la Princeton, femeia su­ferind din pricina selecției rasiale și eco­no­mice, prima doamnă parcurgând opt ani dificili la Casa Albă.

Nadia Hallgren reușește să ne arate „un om obișnuit care a avut șansa unei călătorii extraordinare“, cum spune

Michelle despre sine în carte, o femeie tenace și vulnerabilă, vulcanică și per­severentă, capabilă să le aducă oamenilor multă speranță și bucurie.

HILLARY“

„În ciuda titlului, Hillary nu este despre Hillary“, scrie The Atlantic despre documentarul lui Nanette Bur­s­tein, o veterană în regia unor filme cu subiecte controversate precum „On the Ropes“ (ce urmărește povestea a trei tineri boxeri și a antrenorului lor).

Și asta pentru că, deși documentarul „Hillary“ este despre una dintre cele mai proeminente figuri politice moderne, Burstein a abordat povestea lui Hillary Clinton, scrie aceeași publicație, „ca pe un studiu de caz“, o modalitate de a încerca să răspundă la o întrebare esen­țială despre starea politicii americane de azi: ar putea vreodată o femeie să ajungă președintele Americii?

Structurat în patru părți, documentarul, lansat pe rețeaua de streaming Hulu la începutul primăverii, este construit por­nind de la campania lui Hillary Clinton din 2016, folosită ca „o ancoră“ pentru a spune povestea de viață a acestei femei.

Îmbinând mărturii și interviuri exclusive cu Hillary Clinton, Bill Clinton, Chelsea Clinton, cu prieteni și jurnaliști, ima­gini contradictorii (de exemplu, de­zaprobarea publică față de eșecul din 1994 privind susținerea îngrijirii medicale universale sau adorația a mii de femei în timpul vizitei sale în India din 1995), filmul arată cum a devenit Hillary una dintre cele mai admirate femei din lume, dar și un om care nu încetează să tre­zească reacții viscerale.

ÎN CĂUTAREA ADEVĂRULUI“

Despre știrile false (sau jurnalismul galben cum mai sunt ele numite) se discută cu încrâncenare mai cu seamă din 2016, când au fost folosite agresiv în timpul aleger­i­l­or prezidențiale din SUA (deși ele există din epoca medievală, când a fost înregis­trată prima știre falsă).

Un nou documentar HBO, creat de regizorul Andrew Rossi și de producă­to­rul Brian Stelter, readuce în atenție toată această nebunie legată de fake news, însă dintr-o altă perspectivă decât cea abordată de reportajele și de documentarele de până acum. „În căutarea ade­vărului“ („After Truth: Disinformation and the Cost of Fake News“), cum a fost numit filmul, este o viziune mai perso­nală asupra subiectului, cu accent asupra persoanelor cel mai mult afectate de făcăturile din presă.

Știrile false au cauzat, de nenumărate ori, drame inimaginabile, începând chiar cu primul caz din istorie, din 1475, din Italia, când întreaga comunitate de evrei din Simonino a fost torturată pe baza unui zvon fals privind dispariția unui copil.

Tocmai acest aspect este analizat de Rossi și Stelter în documentar: costul uman imens la care pot duce știrile false. Ei dezbat pe larg teorii celebre ale conspirației precum „Pizzagate“, conform căreia un anume restaurant american ar fi fost fațada care ascunde o rețea de pedofilie, sau cea privind uciderea lui Seth Rich, de la Comitetul Național Democrat, în 2016.

Însă prioritatea lor numărul unu sunt victimele știrilor false, impactul real al acestora asupra oamenilor, pe care îi încurajează astfel să aibă mai multă încredere în informațiile bazate pe fapte.

FOTO: Pixabay