Trei din zece români cred că mita este frecventă în mediul de afaceri din țară

Gabriel Bucur 19/06/2017 | 16:22 Ştiri
Trei din zece români cred că mita este frecventă în mediul de afaceri din țară

Circa 15% din angajatii români ar acționa non-etic, pentru a obține un salariu mai mare. Totodată, 22% din cei puși în fața unui comportament imoral spun că au demisionat, în timp ce 37% au luat în considerare să plece, dar au rămas în companie, arată studiul EY EMEIA Fraud Survey, privind practicile legate de corupție din Europa, Orientul Mijlociu, India și Africa (zona EMEIA).

Condamnarea în instanță este factorul principal care ar putea împiedica frauda și corupția, sunt de părere 82% din reprezentanții companiilor românești sondate în cadrul studiului. Doar 31% din respondenți cred că activitatea de reglementare din sectorul lor a avut un impact pozitiv asupra standardelor etice din companiile în care lucrează.

Aproape 31% din români consideră că luarea de mită se întâmplă frecvent în mediul de afaceri local, procent care înseamnă jumătate din media europeană, de 64%. Pe de altă parte, 15% din români spun că ar acționa imoral pentru a avansa în carieră sau pentru a primi un salariu mai mare. Adică ignorarea comportamentul non-etic din echipa lor sau al furnizorilor și colaboratorilor, furnizarea informațiilor false echipei de management și/sau inducerea în eroare a auditorilor sau organismelor de reglementare și control.

Studiul arată că doar 3% din angajații români ar recurge la o raportare falsă a performanțelor lor, pentru a avansa în carieră sau pentru a primi o mărire de salariu. În același timp, 16% din angajații intervievați spun că ar fi dispuși să dea mită într-o situație de care depinde supraviețuirea companiei. Media este mai mică decât cea est-europeană (19%), însă mai mare decât cea din piețele dezvoltate (11%).

Nu puțini sunt românii care au luat în considerare demisia atunci când au fost puși în fața unui comportament imoral. 22% spun că au luat în considerare opțiunea și chiar au demisionat (față de doar 12% la nivel global). Pe de altă parte, 37% au luat-o în considerare, dar au rămas în aceeași companie. Astfel, România e pe locul cinci la nivel de EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India și Asia), în ceea ce privește decizia de a demisiona, ca răspuns la detectarea comportamentelor lipsite de etică din cadrul companiei, se arată în studiul EY.

În ceea ce privește raportarea comportamentului non-etic, în ciuda presiunii interne de a menține tăcerea, românii se află pe locul patru, cu 19 procente (după Emiratele Arabe Unite, Egipt și Turcia). Grija pentru siguranța personală este factorul principal care îi determină pe angajații români să nu raporteze incidentele legate de fraudă, mită sau corupție la serviciu. În jur de 30% dintre ei menționează și grija legată de avansarea în carieră sau de oportunitățile oferite de alte companii.

Nu în ultimul rând, 65% din angajații români cred că monitorizarea e-mail-urilor reprezintă o violare a vieții private, la fel și monitorizarea telefoanelor (63%), a conversațiilor pe instant messenger (61%) și a conturilor de social media (59%).

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.