Ştiri

Trei din cinci părinţi ucraineni refugiaţi în România nu au un loc de muncă

Trei din cinci părinţi ucraineni refugiaţi în România nu au un loc de muncă, indică un nou studiu. Lipsa abilităţilor de comunicare în limba română este cauza pe care o declară cei mai mulţi, urmată de nevoia de îngrijire a unui membru al familiei.

De la începutul războiului şi până la data de 29 februarie 2024, în evidenţele ANOFM s-au înregistrat 21.617 cetăţeni ucraineni, iar dintre aceştia 2.784 s-au încadrat pe piaţa muncii.

”Trei din cinci părinţi ucraineni refugiaţi în România nu au un loc de muncă, în condiţiile în care doar 17% sunt angajaţi cu contract în România, 11% lucrează la distanţă pentru o companie din afara României şi 7% sunt angajaţi fără contract de muncă”, potrivit unui studiu realizat de Salvaţi Copiii România.

Doar 10% dintre refugiaţi au un loc de muncă

Oficial, de la debutul războiului şi până la data de 29 februarie 2024, în evidenţele ANOFM s-au înregistrat 21.617 cetăţeni ucraineni, dintre care 14.727 femei; dintre aceştia 2.784 s-au încadrat pe piaţa muncii, 1.890 fiind femei. Lipsa abilităţilor de comunicare în limba română este cauza pe care o declară cei mai mulţi refugiaţi din Ucraina, ca impediment pentru angajare (65%), urmată de nevoia de îngrijire a unui membru al familiei (54%), arată ancheta organizaţiei.

Ancheta realizată de Salvaţi Copiii România arată că principalele nevoi ale părinţilor ucraineni care s-au refugiat cu copiii în România sunt legate de: ajutor financiar (23%), sprijin pentru accesarea serviciilor medicale (19%), cursuri de limba română (16%), servicii de afterschool pentru copii (13%), sprijin pentru găsirea unui loc de muncă (12%).

Dificultăţi cu plata chiriei şi a utilităţilor

Organizaţia Salvaţi Copiii a menţionat că dintre nevoile pe care nu le pot acoperi, cele mai frecvente (74%) sunt legate de plata chiriei şi a utilităţilor, 54% sunt legate de vizite la doctor şi achiziţia de medicamente, 43% de îmbrăcăminte şi încălţăminte, 39% sunt legate de articole pentru uz casnic, 32% de mâncare.

Deşi răspunsul la întrebarea dacă vor sa rămână să locuiască în România, în mare parte este “nu” sau „nu ştiu”, cei care confirmă că vor rămâne adaugă ca aceasta este opţiunea copiilor şi faptul că aceştia îşi fac deja studiile aici, copiii demonstrând în acest mod necesitatea lor de integrare.

Centru de zi pentru copiii mamelor refugiate din Ucraina

În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii România anunţă deschiderea unui centru de zi în care mamele refugiate din Ucraina să-şi poată lăsa copiii în siguranţă, cât timp ele sunt la serviciu.

“Prin intermediul centrului de zi, va fi oferit sprijin integrat pentru 40 de copii, cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani. În cadrul activităţilor din centru, copiii vor beneficia de îndrumare în realizarea temelor şcolare, cursuri de limba română, activităţi recreative, joacă în aer liber. Alţi 60 de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 5 ani vor beneficia de plata taxelor pentru creşă şi grădiniţă”, au anunţat reprezentanţii organizaţiei Salvaţi Copiii.

Ei au adăugat că spaţiul centrului de zi este pus la dispoziţie de către Primăria Sectorului 6, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, în cadrul Complexului de Servicii Golescu Grant din Aleea Ţibleş nr. 64, sector 6, extinzându-se astfel, prin intermediul parteneriatului public-privat, aria serviciilor de sprijinire a copiilor ucraineni şi români din comunitate, aflaţi în pericol de marginalizare socială.

Demersuri pentru acces la programe educaţionale

“Contactul dintre copiii ucraineni şi cei români va contribui la depăşirea barierelor culturale şi la o mai bună coeziune socială bazată pe educaţie nonformală şi deprinderea unor abilităţi de convieţuire în acelaşi spaţiu comunitar.

Iniţiativa este derulată în parteneriat cu Asociaţia Proiect Voiajor (Jobs for Ukraine), care sprijină şi facilitează angajarea mamelor, în timp ce copiii lor beneficiază de activităţile din centrul de zi”, a menţionat sursa citată.
Gabriela Alexandrescu, Preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, a explicat necesitatea sprijinirii concrete a mamelor ucrainence.

“Cei mai mulţi dintre părinţii ucraineni ai căror copii sunt incluşi în programele educaţionale ale Salvaţi Copiii România menţionează ca prioritate absolută ţinerea în siguranţă a copiilor lor, urmată de accesul la servicii medicale, care de multe ori este dificil şi contra cost, şi la educaţie, menţionând aici şi nevoia de transport gratuit pentru copii. Majoritatea menţionează că nu reuşesc să satisfacă toate nevoile de bază, dar încearcă să asigure copiilor cele necesare, făcând economii”, au mai transmis reprezentanţii Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Elena Marinescu

Recent Posts

Inspectorii ANSVSA au pus sub sechestru sute de kilograme de produse alimentare

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi…

13 ore ago

SWIFT RESPONSE 24: Exerciţiu multinaţional cu 5.000 de militari, dintre care 2.000 de paraşutişti

România participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional…

13 ore ago

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a…

14 ore ago

GHID. Cine poate beneficia de schema de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investiţii în industrie

Ministerul Finanţelor a publicat Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiţii majore în industriile…

15 ore ago

Klaus Iohannis a depus o cerere de pensionare

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von…

15 ore ago

Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit cu 27% în două zile

Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar…

16 ore ago

Acest website folosește cookies