Tranzacțiile cu terenuri pentru proiecte imobiliare au depășit 350 de milioane de euro. Capitala a atras 70% din achiziții

Andreea Neferu 10/01/2018 | 15:09 Ştiri
Tranzacțiile cu terenuri pentru proiecte imobiliare au depășit 350 de milioane de euro. Capitala a atras 70% din achiziții

Valoarea totală a tranzacțiilor cu terenuri destinate construcției de proiecte imobiliare a ajuns anul trecut la peste 350 de milioane de euro, aproximativ 70% din această sumă înregistrându-se în Capitală, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Colliers International.

„Piața de terenuri traversează cea mai bună perioadă din ultimii 10 ani. Cererea s-a diversificat în decursul anului 2017 din punct de vedere al zonelor de interes și al sectoarelor imobiliare care au nevoie de suprafețe pentru noi dezvoltări. Mai mult, investitori noi și-au făcut intrarea pe această piață, atrași de randamentele superioare oferite de dezvoltarea imobiliară în piața locală comparativ cu alte piețe sau sectoare economice. În Capitală, segmentului rezidențial i-a revenit mai mult de jumătate din valoarea tranzacțiilor cu terenuri, care au crescut mai ales în valoare, restul fiind preluat aproximativ egal de segmentele de retail și birouri”, a declarat Sînziana Oprea, director asociat în departamentul de terenuri al Colliers International Romania.

Chiar dacă nu oferă cifre privind evoluția valorii totale a tranzacțiilor cu terenuri în 2017 comparativ cu 2016, consultanții Colliers spun că aceasta ”a crescut semnificativ” anul trecut.

La nivel național, prețurile terenurilor au crescut în medie cu 10-15% anul trecut față de 2016, însă evoluția lor a variat în funcție de regiune. Spre exemplu, în anumite zone din București, precum sudul orașului, prețurile au rămas constante anul trecut, însă în zona centrală și de nord a Capitalei, dar și în orașe precum Cluj-Napoca, Iași, Timișoara sau Brașov, acestea au crescut, potrivit Colliers International.

În București, cele mai active zone din perspectiva tranzacțiilor cu terenuri au fost centrul și nordul Capitalei: Bulevardul Expoziției, Bucureștii Noi și zona Băneasa-DN1-Jandarmeriei – datorită viitorului pol de birouri din zona Expoziției, dar și zonele Floreasca-Barbu Văcărescu, Aviației și Pipera.

În sectorul de retail, cele mai multe tranzacții cu terenuri au avut loc în țară, iar cererea a venit în egală măsură din partea dezvoltatorilor și a retailerilor și a vizat toate orașele cu deficit de spații moderne de retail, inclusiv cele cu o populație sub 100.000 de locuitori.

Activitatea pe piața de terenuri pentru birouri a crescut cel mai mult în 2017 față de 2016, în special în București, unde majoritatea dezvoltatorilor mari deja prezenți au achiziționat suprafețe pentru proiecte noi. Zona care a atras cel mai mare interes a fost Bulevardul Expoziției, urmată de Bulevardul Preciziei și zona centrală (Calea Victoriei).

În București, cea mai mare tranzacție a fost vânzarea platformei Policolor – 14 ha – pentru aproximativ 22 de milioane de euro, în scopul dezvoltării unui proiect mixt (retail și rezidențial). Alte tranzacții de anvergură au fost cele realizate de dezvoltatorii GTC, Impact Developer&Contractor și Atenor Group în zona Bulevardul Expoziției – tranzacții în jurul valorii de 10 milioane de euro fiecare; vânzarea terenului fostei fabrici Industria Iutei și a clădirilor aferente – 2,7 ha – către Dedeman, într-o tranzacție de aproximativ 6,7 milioane de euro, respectiv achiziția terenului Coca Cola, cu suprafață de 5,7 ha, făcută de Globalworth în zona Preciziei pentru viitorul sediu Renault.

Totuși, zona Expoziției s-a remarcat ca fiind cea mai activă și a înregistrat șase tranzacții pentru dezvoltări de proiecte de birouri, rezidențiale sau mixte, tranzacții în care au fost implicați jucători precum Portland Trust, GTC, Atenor Group, Impact Developer&Contractor, Futureal și Iulius Group. Aproximativ 8 ha de teren au fost securizate de către aceștia în zonă (la care se adaugă suprafața de teren cu pavilioanele expoziționale Romexpo, care au făcut obiectul asocierii dintre Camera de Comerț și Industrie a României și Iulius).

Statistica Colliers exclude tranzacțiile cu terenuri pentru proiecte imobiliare de tip industrial.


Sursă foto: Colliers International

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.