Tranzacții imobiliare de peste 600 milioane de euro, pe masa negocierilor în România

Andreea Neferu 18/01/2017 | 13:31 Ştiri
Tranzacții imobiliare de peste 600 milioane de euro, pe masa negocierilor în România

Volumul investițiilor imobiliare din România s-a ridicat anul trecut la aproape 900 de milioane de euro, cu 35% mai mare decât cel înregistrat în 2015, însă în continuare are o pondere redusă în „tabloul” general al Europei Centrale și de Est. Astfel, dacă Polonia a atras anul trecut 36% din investiții, iar Cehia – 29%, România a generat doar 8% din volumul total, potrivit companiei de consultanță imobiliară JLL România.

Cea mai mare tranzacție încheiată anul trecut este achiziția a aproape 27% dintre acțiunile fondului Globalworth, unul dintre cei mai mari jucători din imobiliarul local, de către grupul sud-african Growthpoint pentru circa 186 de milioane de euro. În topul celor mai mari tranzacții intră și achiziția P3, cel mai mare parc logistic din România, de către GIC, fondul suveran al statului Singapore, în cazul unui acord la nivel internațional. De asemenea, preluarea centrului comercial Sibiu Shopping City de către fondul NEPI de la Argo pentru 100 de milioane de euro reprezintă una dintre cele mai mari tranzacții semnate anul trecut.

Bucureștiul a cumulat peste 70% din volumul total al investițiilor, mai puțin decât în 2015, trend care arată o îmbunătățire a lichidității în orașele secundare.

„Fundamentele pieței rămân robuste. (…) Percepția asupra pieței este una pozitivă, în prezent fiind în diferite stadii de negociere tranzacții cumulând aproximativ 630 milioane de euro”, afirmă Silviana Petre Badea, National Director, Head of Capital Markets JLL Romania.

Nivelul randamentelor se situează în jurul a 7,5% pentru proiectele de birouri, în timp ce pe piața industrial acestea sunt de 9%. ”Randamentele la birouri și industrial s-au menținut constante în ultimele 12 luni, în timp ce la proiectele de retail acestea s-au comprimat cu 25 de puncte de bază în 2016. În prezent există presiune pe randamente, iar în acest an am putea vedea comprimări semnificative pe segmentul industrial, fiind posibile, de asemenea, ușoare scăderi și pe birouri și retail, ceea ce se va traduce intr-o creștere a prețurilor”, mai spune Silviana Petre Badea.


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.