Tranzacție istorică în imobiliare: proprietarii Dedeman cumpără cu 164 de milioane de euro birourile de lângă mallul AFI Cotroceni

Andreea Neferu 01/06/2017 | 11:04 Ştiri
Tranzacție istorică în imobiliare: proprietarii Dedeman cumpără cu 164 de milioane de euro birourile de lângă mallul AFI Cotroceni

Proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, frații Pavăl din Bacău, au semnat un antecontract cu dezvoltatorul israelian AFI Europe România pentru cumpărarea primelor trei clădiri din complexul de birouri AFI Park, construit în jurul mallului AFI Cotroceni. Tranzacția, estimată la 164 de milioane de euro, este cea mai mare realizată după criză în domeniul imobiliar, iar acordul între cele două părți include și opțiunea de vânzare a celorlalte două clădiri din AFI Park.

„Am ajuns la concluzia că această achiziție este cel mai sigur pas pe care îl putem face astăzi în domeniul imobiliar comercial, sector în care vrem să investim. În plus, considerăm că această investiție va consolida grupul nostru și activitatea noastră principală de comerț cu amănuntul, împreună cu încrederea partenerilor noștri de afaceri existenți și viitori”, spune Dragoș Pavăl, proprietar și CEO al Dedeman.

Informații despre această tranzacție au apărut încă de acum mai multe luni, sursele din piață arătând la acea vreme că cele două părți ar fi semnat o scrisoare de intenție privind această achiziție.

Dedeman este liderul pieței române de bricolaj și este una dintre cele mai mari companii din România. Retailerul deține 45 de magazine și anul trecut a ajuns la afaceri de 1,1 miliarde de euro.

Aceasta este cea de-a doua tranzacție de diversificare de anul acesta a proprietarilor Dedeman, după ce retailerul de bricolaj a intrat în acționariatul producătorului de cărămizi Cemacon, ajungând acum să dețină 32,7% din titlurile companiei.

Pe de altă parte, AFI Europe România mai dezvoltă, în prezent, trei noi proiecte: proiectul mixt AFI Brașov, care include un centru comercial de 45.000 mp și birouri clasa A de 25.000 mp, birourile AFI Tech Park – 56.000 mp și proiectul rezidențial AFI City în Bucureștii Noi.

„Încheierea tranzacției va marca prima vânzare a AFI Europe pe piața din România. Acesta este un pas important din punctul nostru de vedere ca dezvoltator internațional care a investit mai mult de 500 mil. euro în România”, a declarat David Hay, CEO AFI Europe Romania.

AFI Europe Romania a fost consiliat de către Colliers International Romania, casa de avocatură NNDKP și avocat Bianca Stamatoiu, în timp ce Dedeman a fost consiliat de către Popovici Nitu & Asociatii.


FOTO: AFI Business Park

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.