Totul despre voucherele de vacanță. În ce condiții vor beneficia bugetarii de promisiunea Guvernului

Florel Manu 04/08/2017 | 13:18 Financiar
Totul despre voucherele de vacanță. În ce condiții vor beneficia bugetarii de promisiunea Guvernului

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Acest articol apare în numărul 21 (7-27 august) al revistei NewMoney

„Fiecare bugetar va primi un voucher de vacanță, cel târziu de la 1 iulie“, anun­­țau guvernanții în prima jumătate a anului. Termenul-limită a trecut de ceva vreme, iar angajații din admi­­nis­­tra­­ție nu știu nici măcar cum arată voucherele. Jucătorii din turism le aș­­teaptă și ei.

Uite voucherul, nu e voucherul. Cam așa s-a jucat Guvernul cu „subven­țio­­narea“ vacanțelor bugetarilor încă din iunie 2015, când actuala formulă a legii care prevede acordarea tichetelor de vacanță a fost promulgată de preșe­­dinte. Și să o spunem de la început, un act normativ în vigoare și aplicat în sis­­temul privat, cu efecte deja vizibile pe piața turismu­­lui. Anul trecut, anga­­jații în sistemul privat beneficiari ai acestor tichete au cumpărat vacanțe de 10 mili­oane de euro. În tot acest timp, înspre zona sectorului public au plecat doar promisiuni.

CREȘTERILE DE PE HÂRTIE. Povestea voucherelor de vacanță este însă ceva mai veche. Alin Burcea, proprietar al agen­­ției de turism Paralela 45 și preșe­­dinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), așteaptă de 16 ani ca lucrurile să se clarifice în privința acestora. Ideea unor facilități pentru anga­­ja­ți, dar și a unui sprijin substanțial pentru turismul românesc a încolțit încă din guvernarea Adrian Năstase. „Totul a început în 2001, pe când eram secretar de stat în Ministerul Turismului, în urma unei discuții cu un lider de sindicat“, își amintește Alin Burcea.

Ideea de bază era ca salariații să bene­ficieze prin contractul de muncă de zile de vacanțeă plătite de către angajator. Ulterior, s-a venit cu propunerea ca aceste tichete să fie valabile doar pentru des­­ti­­națiile din România, pentru a susține și promova astfel turismul intern.

După mai multe dezbateri, tichetele de vacanță au fost adoptate printr-o ordonanță de urgență în 2009. Numai că, pe fondul crizei, acordarea lor a fost sis­­tată în sistemul public, și apoi res­­tric­­ționată în fiecare an prin act normativ. Evident, nici instituțiile publice nu prevedeau în bugete bani pentru aceste ti­­chete. De ele beneficiau însă angajații din sistemul privat, existând companii care aveau prevăzute în contract prime de vacanță. Banii puteau fi utilizați atât pentru vacanțele în țară, cât și pentru cele în străinătate.

Însă aceste prime erau impozitate la fel ca salariul, cu 74%. Ulterior, prin Legea nr. 173/2015, aflată acum în vigoare, legiuitorul a acceptat propunerile par­­te­­nerilor sociali de a impozita voucherele de vacanță cu 16%, le fel ca în cazul ti­­che­­­­telor de masă. Legea prevede ca fie­care angajat să primească cel mult șase vouchere cu o valoare nominală egală cu cea a salariului minim.

Pentru că în sectorul public nu sunt bani, Guvernul promisese la începutul anului acordarea unui voucher pentru fiecare salariat. O adevărată mană pentru industria turismului, care – la o va­loa­re de 1.450 de lei pentru un voucher (cir­­ca 300 de euro) – „ar urma să aibă în­­casări de 360 de milioane de euro pe an“, după cum estimează Burcea. Și asta în­­tr-o industrie a turismului cu o piață anuală de peste un miliard de euro.

SE MODIFICĂ MODIFICAREA. În rea­­lita­­tea de dincolo de calculele pe hârtie, instituțiile publice nu au pre­­vă­­zu­­t bu­gete pentru această facilitate. O va­­rian­tă de ultimă oră propusă de Guvern este ca instituțiile publice să-și res­­trângă cheltuielile astfel încât să poată oferi și vou­­che­­re de vacanță. „Practic, ordonatorii prin­­cipali de credite ai in­­stituțiilor publice trebuie să reducă din cheltuieli să facă realocări bugetare așa încât să gă­­seas­­că bani pentru vouchere“, explică liderul Cartel Alfa, Bogdan Ho­­ssu, care mai spune că voucherele ar urma să fie dis­­tribuite de acum până la jumătatea anului viitor. Ca și în cazul unor măriri salariale, instituțiile de stat sunt în situa­­ția de a tăia din bani de la alte capitole bugetare cum ar fi chiar investițiile, pentru a trimite oamenii în vacanțe.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.