Totul despre construcțiile verzi: Care este procedura de certificare a unei clădiri eco

NewMoney 31/01/2019 | 12:37 Companii
Totul despre construcțiile verzi: Care este procedura de certificare a unei clădiri eco

Autor:  Andrada Ghira

Eticheta verde asociată unei clădiri obișnuia să fie (și) un instrument de marketing. Astăzi, ineditul a devenit normali­tate, iar rezidențialul este următorul segment pe care se așteaptă o creștere a ce­­rerii de certificări eco.

 Acest articol a apărut în numărul 57 (21 ianuarie – 3 februarie 2019) al revistei NewMoney

Orice clădire are impact direct asupra mediului înconjurător. În timpul construcţiei, al utilizării sau chiar și atunci când este renovată, o clădire folosește apă, energie, generează deșeuri și degajă emisii dău­nă­toare. Toate acestea au dus la crearea de standarde ecologice, certificări și sisteme de rating, al căror scop este să reducă impactul asupra mediului înconjurător. În Europa, primul sistem de acest fel a apărut în anii ’90, în Marea Britanie – BREEAM –, urmat în 2000 de sistemul LEED, în Statele Unite ale Americii. De altfel, aceste două tipuri de certificări sunt și cel mai des în­tâlnite la clădirile din România.

NOUA NORMALITATE. Piața certificărilor verzi ale clădirilor comerciale a început să se contureze și în România în urmă cu zece ani, când o astfel de certificare era mai ales o „momeală“ de marketing. De la pri­ma clădire de birouri certificată BREEAM pe plan local, Lakeview din

Bu­cu­rești, ten­dința a prins contur și a con­tinuat și pe timp de criză, transformân­du-se în norma­litate. În 2018, peste 30 de noi clădiri au fost certificate sustenabil la nivelul întregii țări.

„Am început să vedem dezvoltatori sau constructori care își dezvoltă divizii pro­prii de sustenabilitate, ceea ce înseamnă că vor să încorporeze cât mai devreme în procesul de dezvoltare aspectele sustenabile ale unei dezvoltări. Ieșim ușor din sfe­ra marketingului și începe să cântă­rească destul de mult în alegerea unui spațiu de birouri dacă acesta este eficient, productiv sau sănătos“, spune Oana Sta­matin, director Green Certifications and Building Surveying, Real Estate Management Services în cadrul Colliers International România.

Toate clădirile de birouri de clasa A li­vrate anul trecut, dar şi cele planificate pentru finalizare anul acesta trec printr-un proces de certificare. „Chiriașii se uită dincolo de certificat și caută spații cu o calitate a aerului proaspăt crescută, cu acces la lumină naturală, cu un confort termic cres­cut, dar și cu un cost al utilităților pe metru pătrat mai eficient decât în alte clă­diri“, detaliază Oana Stamatin.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.