Tot mai multe operațiuni financiare pot fi realizate de la distanță

NewMoney 24/01/2022 | 13:04 Fapt Divers
Tot mai multe operațiuni financiare pot fi realizate de la distanță

Deși ultimii doi ani au adus multe elemente nedorite în modul în care funcționează societatea, din cauza pandemiei, putem remarca unul dintre puținele fapte pozitive: de voie, de nevoie, foarte multe instituții publice și private au accelerat în ceea ce privește digitalizarea și au pus la dispoziția clienților soluții online tot mai avansate. Astăzi, tot mai multe operațiuni formale se pot realiza de la distanță, până și semnarea unui contract cu un furnizor alternalitiv de energie electrică sau gaze naturale sau portarea numărului pre-paid la o altă rețea de telefonie mobilă. Astfel de procese sunt din ce în ce mai simplu și mai comod de realizat de către români.

Demn de remarcat este și faptul că tot mai multe operațiuni financiare pot fi realizate de la distanță. Crește puternic numărul românilor care aleg să plătească pe internet facturi la utilități, taxe și impozite locale, sume datorate către ANAF, amenzi și alte taxe de plată către bugetul de stat. Se poate folosi sistemul național ghiseul.ro sau alte variante puse la dispoziție de instituțiile statului.

A devenit simplă chiar și deschiderea online a unui cont bancar. Mai multe bănci comerciale acceptă acest sistem alternativ care nu mai presupune vizitele clientului într-o agenție bancară. De regulă, verificarea se face prin scanarea buletinului, printr-un selfie cu buletinul sau / și apel video cu un reprezentant al băncii. Tot online se poate solicita apoi un card bancar de debit (card de salariu) sau chiar de credit.

Mai simplu de luat un împrumut

La capitolul împrumuturi, putem menționa și tot mai popularele credite online, acele credite rapide acordate în special de IFN-uri – instituții aflate de asemenea sub supravegherea Băncii Naționale a României, dar care au mai multă flexibilitate în funcționare, deci unde birocrația este semnificativ redusă. Se poate solicita online credit cu selfie, credit cu buletinul extrem de rapid. Nu doar procesul de solicitare este simplu și rapid, ci și partea de acordare – banii se primesc foarte repede.

Cei care au economii suficiente pot deschide depozite bancare online cu dobânzi preferențiate, de obicei mai mari decât cele aferente depozitelor deschise în agențiile bancare. Totul este simplu, banii se transferă online de la o bancă la alta prin sisteme de tip internet banking și mobile banking. Fără cash, fără complicații, fără riscuri inutile.

Nu în ultimul rând, merită amintită și facilitatea de deschidere cont de tranzacționare la Bursa de Valori București, printr-un SSIF (intermediar autorizat). Practic, cei dornici de a tranzacționa acțiuni, obligațiuni sau titluri de stat pe piața de capital din România și nu numai pot să deschisă un cont online foarte rapid, fără a mai fi necesară trimiterea de corespondență cu acte semnate fizic, în mod tradițional.

În 2022, este așadar foarte simplu să realizezi operațiuni financiare de la distanță, simplu și rapid, oriunde te-ai afla, în țară sau în străinătate. Ai nevoie doar de o conexiune la internet și de un dispozitiv pe care să îl folosești în acest sens. Este de așteptat ca digitalizarea să ia avans și în acest an, deci în 2022 să existe și mai multe soluții financiare online practice pentru orice român.