Tot mai multe companii renunță la testele de angajare eliminatorii

Gabriel Bucur 29/08/2017 | 14:08 Ştiri
Tot mai multe companii renunță la testele de angajare eliminatorii

Din ce ȋn ce mai puțini angajatori folosesc testele eliminatorii când fac selecția candidaților, în timpul interviurilor, în special din cauza rapidității cu care se fac recrutările și a diminuării numărului de potențiali angajați, arată Smartree, companie specializată în externalizarea proceselor de resurse umane.

Trendul nu a fost preluat și de către companiile multinaționale, care au o politică de recrutare la nivel global, ce presupune aplicarea unor teste și care se respectă și la nivel național.

Ȋn ceea ce privește tipul de teste incluse ȋn procesul de selecție, deși unele firme le aleg pe cele de personalitate sau de logică, cele mai folosite sunt de verificare a cunoștințelor tehnice, ȋn special când este vorba de poziții de specialiști.

„Principalul avantaj al acestor testări este faptul că se pot verifica anumite cunoștințe tehnice, aptitudini și abilități, ȋncă de la ȋnceputul procesului de recrutare. Se elimină, astfel, riscul angajării unui candidat care ȋn perioada de probă nu ar dovedi că are toate competențele menționate ȋn CV, ceea ce ar face procesul de recrutare ineficient”, este de părere Raluca Peneș, coordonator de Resurse Umane în cadrul Smartree.

Testele psihologice sunt cel mai puțin folosite, în comparație cu situația dinanii trecuți. Principalul motiv pentru care s-a renunțat la ele este ritmul din ce ȋn ce mai rapid ȋn care se desfășoară angajările. Ȋn același timp, și candidații sunt din ce ȋn ce mai reținuți când vine vorba să completeze astfel de teste.

Unde se mai folosesc testele de angajare

Printre domeniile în care încă se păstrează testele de angajare se numără IT, contabilitate, ingineri sau limbi străine, ȋn cazul centrelor tip call-center, potrivit Smartree.

„Ponderea rezultatelor ȋn decizia de angajare poate fi și de peste 50%, restul raportȃndu-se la atitudine, responsabilitate sau recomandări de la locul anterior de muncă”, a mai completat Raluca Peneș.

Un sector aparte este domeniul public, unde există anumite proceduri și etape, inclusiv testări obligatorii și eliminatorii.

Toate testele care se aplică ȋn procesele de recrutare trebuie să fie ȋn conformitate cu legile ȋn vigoare. De exemplu, arată Smartree, unele firme folosesc metode de testare mai puțin obișnuite, dar legale, cum ar fi detectorul de minciuni. Această practică este aleasă ȋn special de către firme de pază, de curierat, societăți de asigurări sau bănci și poate fi aplicată doar cu acordul candidaților.

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.