Tot mai aproape de Rusia. Moldova și Bulgaria au ales președinți pro-ruși

Florel Manu 14/11/2016 | 12:39 Ştiri
Tot mai aproape de Rusia. Moldova și Bulgaria au ales președinți pro-ruși

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost câștigate de candidatul pro-rus Igor Dodon, care a obținut 52, 4% din voturile exprimate în cel e al doilea tur de scrutin. Candidata proeuropeană, Maia Sandu a obținut 47,6% din opțiunile de vot ale moldovenilor, diferența dintre cei doi fiind de circa 75.000 de voturi.

Organizarea alegerilor de duminică din Moldova a amintit de situația din România, de acum doi ani. Alegătorii din afara granițelor Moldovei au postat pe paginile de socializare poze cu cozile imense formate la secțiile de votare. Cu câteva ore înainte să expire programul de vot, secții din Londra, Pisa, Dublin, Moscova, Bologna, București și Paris au rămas fără buletine de vot, deși mii de oameni așteptau să-și exercite dreptul.

Atât Maia Sandu, cât și Igor Dodon s-au declarant nemulțumiți de organizarea celui de al doilea tur de scrutin, în străinătate.

Citiți și: Donald Trump a câștigat alegerile din SUA. Bursele, inclusiv cea de la București, reacționează negativ

Tot socialiștii au câștigat și în Bulgaria. Rumen Radev, favorabil relațiilor cu Rusia, a obținut peste 59% din voturi, în timp ce candidata susținută de premierul Boiko Borisov a întrunit doar 36,17% din sufragii.

Ca urmare a rezultatului alegerilor, Borisov și-a înaintat demisia. După confirmarea victoriei, Rumen Radev s-a declarat deschis dialogului atât cu Statele Unite, cât și cu Rusia. Totodată, s-a declarat în favoarea ridicării sancțiunilor europene impuse Rusiei.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.