TOPUL ţărilor UE cu cele mai multe concedii medicale. Bulgarii și românii lipsesc cel mai puțin de la serviciu

Elena Marinescu 05/05/2023 | 12:22 Ştiri
TOPUL ţărilor UE cu cele mai multe concedii medicale. Bulgarii și românii lipsesc cel mai puțin de la serviciu

Potrivit datelor Eurostat, la sfârșitul anului 2022, țările cu cea mai mare pondere de persoane angajate care au lipsit de la locul de muncă erau Franța (14,9%), Finlanda (14,8%), Suedia (14,7%), Danemarca (13,6%), Estonia (13,2%) și Olanda (12,4%).

Cel mai puțin au lipsit de la serviciu angajații din România (2,5%), Bulgaria (2,9%), Grecia (4,9%), Polonia (5,8%) și Serbia (5,9%).

În Uniunea Europeană, Germania se află pe primul loc în ceea ce privește cheltuielile pentru concedii medicale și despăgubirile pentru sănătate – alocând 11% din PIB-ul său concediilor medicale și asistenței medicale publice.

Urmează Franța și Țările de Jos (ambele cu 10,2%), conform datelor de la Biroul de Statistică al UE, Eurostat, din 2021. Printre țările care alocă cel mai puțin se numără Estonia (4,9 la sută), Lituania (5 la sută), Polonia, Ungaria și Irlanda (toate câte 5,5 la sută).

Țările UE au cele mai generoase pachete de concediu medical din lume

Țările europene oferă unele dintre cele mai generoase pachete de concediu medical din lume. Și chiar și țările cu cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor din UE, cum ar fi Bulgaria, Slovacia și Grecia, oferă compensații de protecție socială mai bune decât unele dintre cele mai bogate țări din lume, cum ar fi Statele Unite, unde nicio lege federală nu prevede dreptul de a concediu plătit din motive familiale sau medicale.

Conform datelor din 2020, Germania este, de asemenea, țara care cheltuiește cel mai mult și pentru indemnizații de concediu medical. Acesta alocă 2,3% din PIB pentru a sprijini angajații bolnavi. Este urmată de Olanda (2,1%), Suedia (1,7%), Spania (1,5%) și Luxemburg (1,4%). Grecia (0,2%), Irlanda și România (ambele 0,3%) și Estonia (0,4%) alocă cel mai puțin. Bulgaria alocă 0,6%.

Este posibil ca clasamentul din 2020 să fi fost afectat de pandemia de coronavirus, dar dacă vor fi examinate datele pentru anul 2018, țările cu cele mai mari cheltuieli sunt aproape aceleași, cu excepția Spaniei, care nu a cheltuit atât de mult în urmă cu câțiva ani.

Rata de absenteism de la locul de muncă în UE

Este interesant de observat că rata medie de absenteism de la locul de muncă în UE este semnificativ mai mare pentru femei (12,1%; în Bulgaria – 4,3%) decât pentru bărbați (7,8%; în Bulgaria – 1,7%). Un studiu din 2018 realizat de oameni de știință de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică a identificat „factorii de stres profesional și familial” drept „cea mai semnificativă” explicație pentru acest decalaj de gen.

Statele care raportează cel mai mare absenteism la locul de muncă nu coincid cu cele care cheltuiesc cel mai mult pentru despăgubiri de boală și pentru asistență medicală. Cu toate acestea, se numără printre cele în care condițiile concediului plătit sunt cele mai generoase, fie ca valoare, fie ca durată.

Țările europene cu cele mai generoase concedii medicale

Există multe reguli și condiții asociate cu dreptul la concediu plătit. De exemplu, în unele țări, aceasta este o opțiune doar pentru cei care au contribuit suficient la autoritățile lor de asigurare socială într-o perioadă de referință anterioară incapacității de muncă.

Potrivit datelor generale ale Euronews, citate de rador.ro, durata maximă a concediului medical plătit în Europa este cea mai mare în Franța și Portugalia (ambele câte 36 de luni), și cea mai mică în Lituania (trei luni), Danemarca (cinci luni), Italia, România, Austria, Polonia, Letonia, Estonia (toate câte șase luni). Pentru Bulgaria sunt menționate 18 luni.

Luxemburg

Valoarea compensației: Companiile din Luxemburg sunt obligate să plătească lucrătorilor aflați în concediu medical salariul integral pentru aproximativ trei luni – mai precis timp de 77 de zile sau până la sfârșitul lunii calendaristice în care a fost cea de-a 77-a zi de incapacitate de muncă.

Durata compensației: Dacă incapacitatea de muncă continuă și după această perioadă, autoritatea de asigurări de sănătate acordă o prelungire de până la 78 de săptămâni (un an și jumătate).

Estonia

Suma: 70 la sută din salariul de referință din fondul public de asigurări de sănătate din a doua zi de concediu medical.Salariul de referință se stabilește în baza salariului mediu pe ultimele șase luni și a plăților de impozit social efectuate în anul calendaristic precedent. Durata: Până la 182 de zile calendaristice consecutive de concediu medical plătit, maximum 240 de zile pe an.

Finlanda

Suma: Lucrătorii pot solicita indemnizații de boală timp de nouă zile lucrătoare de la debutul bolii. Angajatorul plătește de obicei salariul angajatului în această perioadă de așteptare, dar mulți plătesc și salariul integral pentru prima și a doua lună. Apoi Kela – instituția de asigurări sociale a Finlandei – asigură suma în funcție de venitul mediu anual al lucrătorului. Durata: Până la 300 de zile lucrătoare (aproximativ 1 an).

Suedia

Suma: Aproximativ 80% din salariu, dar poate fi mai mare dacă există un contract colectiv de muncă. Durata: 364 de zile, dar este posibilă o prelungire cu concediu plătit și în cuantum de 75 la sută din venitul lucrătorului.Cu toate acestea, dacă persoana în cauză este grav bolnavă, aceasta poate continua să solicite indemnizații de boală în procent de 80 la sută din salariu dincolo de această limită.

Franţa

Suma: În funcție de tipul de boală și de statutul profesional, indemnizațiile pot varia. Dar indemnizația pe zi este de obicei de 50 la sută din salariul de referință al lucrătorului.

Cu toate acestea, salariul de referință brut este limitat la 2.885,61 de euro pe lună, ceea ce înseamnă că indemnizația zilnică plătită nu poate depăși 47,43 euro pe zi. Când concediul medical depășește trei luni, această indemnizație zilnică poate fi revizuită și majorată. Durata: Dacă starea de sănătate a lucrătorului o impune, concediul medical poate dura până la trei ani.

Portugalia

Suma: Cu cât concediul medical este mai lung, cu atât este mai bine este plătit. În timp ce concediul medical de mai puțin de o lună este plătit în procent de 55 la sută din venitul mediu al lucrătorului, acest procent ajunge la 70 la sută pentru boala care durează mai mult de trei luni și la 75 la sută pentru concediul medical de peste un an. Durata: Până la 1095 de zile (trei ani).

Cu alte cuvinte, Franța și Portugalia sunt foarte generoase când vine vorba de durata concediului plătit, nu de suma acoperită pentru fiecare zi de boală.

Letonia

Suma: Prima zi de boală este neplătită, dar angajatorul trebuie să plătească concediu medical din a 2-a până în a 10-a zi cel puțin în cuantum de 75 la sută din salariul mediu zilnic al lucrătorului.Din a 11-a zi de boală, Agenția de Asigurări Sociale de Stat acordă indemnizații de boală în valoare de 80 la sută din venitul mediu. Durată: Până la 26 de săptămâni (șase luni).

Lituania

Suma: Asigurările sociale lituaniene acoperă factura din a treia zi de boală cu 62 la sută. De obicei, angajatorii mai vin cu completări, ajungând cu până la 100 la sută din salariul angajatului. Durată: Până la 90 de zile calendaristice într-un an calendaristic.

Germania

Deși conduce clasamentele în ceea ce privește PIB-ul alocat ajutoarelor de boală și sănătate, Germania nu este printre cele mai generoase când vine vorba de indemnizații de concediu medical plătit, ci e mai degrabă la mijloc față de alte țări din UE.

Suma: Salariul complet timp de până la șase săptămâni. După această perioadă, lucrătorii primesc o indemnizație de boală de la Casa de Asigurări de Sănătate, care reprezintă 70 la sută din salariul lor. Durata: Până la 78 de săptămâni (un an și jumătate) pe o perioadă de trei ani pentru aceeași boală.