Topul țărilor cu cele mai rapide creșteri ale prețurilor. Pe ce loc se află România

Sebastian Popescu 19/03/2018 | 18:09 Ştiri
Topul țărilor cu cele mai rapide creșteri ale prețurilor. Pe ce loc se află România

România este țara cu cea mai ridicată rată a inflației din Uniunea Europeană, cu 3,8%, potrivit unui studiu Eurostat pe luna ianuarie, citat de Adevărul. La nivel mondial, însă, sunt țări care nu mai reușesc să țină în frâu prețurile la bunurile de consum.

Conform ultimelor date publicate de Trading Economics, Africa este continentul cu cele mai multe state în care rata inflației atinge cote alarmante. Dintre primele 10 țări din lume cu cea mai mare inflație, șapte sunt din Africa. Cu toate acestea, Venezuela (America de Sud) este liderul mondial, cu o rată a inflației de aproape 200 de ori mai mare decât cea înregistrată de România.

1. Venezuela (741%)

Aceasta este ultima cifră înregistrată oficial (februarie 2017), dar instituțiile de la Caracas anunță că inflația a depășit 6.000% iar Fondul Monetar Internațional estimează că va ajunge la 13.000% până la finalul anului, potrivit Bloomberg.

În acest moment, salariul minim în Venezuela este de aproape 800.000 de bolivari, echivalentul a 300 de lei. Cu alte cuvinte, la nivelul prețurilor din statul Sud-American, cu banii primiți după o lună de muncă, poți cumpăra 77 de litri de lapte, sau 23 kg de carne de pui.

2. Sudanul de Sud (117%)

Cel mai tânăr stat din lume, după ce și-a câștigat independența de Sudan în 2011, are una dintre cele mai slabe economii la nivel mondial, iar majoritatea localităților din această țară nu au electricitate sau apă curentă. Mai bine de jumătate din populația Sudanului de Sud trăiește sub pragul de sărăcie, categorie în care Banca Mondială plasează persoanele care trăiesc cu mai puțin de 1,9 dolari pe zi.

3. Congo (52%)

Rata inflației în Congo a ajuns la 52,41% în ianuarie 2018, cu o medie anuală de creștere de 26,49% între 1999 și 2018, ajungând la un nivel record de 511,21% în decembrie 2000 și un nivel minim de 1,35% în aprilie 2013 .

4. Sudan (52%)

Nici Sudanul nu a avut o soartă mai bună după separarea de vecinii din sud, care au preluat trei sferturi dintre resursele de petrol ale vechiului teritoriu. Potrivit statisticilor, cea mai mare contribuție la creșterea inflației a avut-o sectorul alimentar, unde prețurile au avansat cu 52,86%.

5. Siria (43%)

Lira siriană a pierdut 90% din valoarea sa de la începutul războiului, astfel că prețurile la produsele de import au explodat. Din cauza inflației, oamenii nu mai găsesc pe piață combustibil pentru mașini sau cu care să își încălzească locuințele.

„Salariul meu este acum mai mic de 100 de dolari pe lună, ceea ce este suficient doar pentru patru zile”, spunea, la începutul lunii, un cetățean sirian citat Reuters.

6. Republica Centrafricană (38%)

Statul african este cel mai sărac din lume, cu un PIB pe cap de locuitor de doar 681 de dolari, conform Fondului Monetar Internațional. Republica Centrafricană a avut în permanență un nivel ridicat al inflației, cu un maxim de 51,73% în 1995, pentru o țară în care majoritatea populației se află la limita subzistenței și se întreține din agricultură.

7. Libia (31%)

Din cauza nivelului ridicat al inflației, oamenii sunt nevoiți să aștepte zile întregi la cozile din fața băncilor. Situația este atât de disperată încât mulți cetățeni trebuie să vândă obiecte din casă pentru a-și plăti tratamentele medicale sau să schimbe valută pe piața neagră, unde valoarea dinarului libian a scăzut cu peste 600% din 2014, conform Reuters.


FOTO: Guliver/Getty